Färre ligger länge på sjukhus

Högre kvalitet i vården, förebyggande arbete, kortare vårdtider och moderna behandlingssätt. Det är några av faktorerna som gjort att behovet av vårdplatser har minskat.

För de som behöver sjukhusvård sker nu i stället mer av vården inom öppenvården eller hemma hos patienten.

Statistik från Sveriges kommuner och landsting visar att det år 2009 fanns 2,7 vårdplatser per 1 000 invånare i specialiserad vård. Totalt var det en marginell minskning jämfört med 2008. Även mellan åren 2001 och 2008 minskade medelvårdtiden med cirka 0,7 dagar. Under de åren ökade vårdtillfällena samtidigt som vårddagarna minskade något. Men det innebär att medelvårdtiden fortsatt att gå ner.

Kvalitet och effektivitet

I rapporten Öppna jämförelser av hälso- och sjukvården jämförs landstingen med hjälp av indikatorer på kvalitet och effektivitet. En sådan kvalitetsindikator är ”undvikbar slutenvård”. Bakgrunden är att om patienterna får ett bra omhändertagande i den öppna vården så kan ”onödiga” inläggningar undvikas. Indikatorn visar över åren övervägande minskningar vilket betyder att omhändertagandet av patienterna utanför sjukhusen förbättrats, något som lett till ett minskat behov av vårdplatser.

Andra indikatorer i Öppna jämförelser visar att förbättrad medicinsk kvalitet också leder till ett minskat behov av vårdplatser. Exempel är minskade vårdrelaterade infektioner och färre reoperationer efter olika specifika behandlingar.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.