nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Vasakronan är ett av de företag som satsat på ett aktivitetsbaserat kontor.

Fem heta kontorstrender

Sida 2
  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

1. Aktivitetsbaserat

De öppna landskapen ersätts av en mer aktivitetsbaserad kontorslayout. Arbetsuppgiften för stunden avgör var, hur och med vem man arbetar och medarbetarna väljer fritt bland en uppsjö av arbetsplatser och funktioner: det kollaborativa projektbordet, mötesrummet, soffhörnan, tysta avdelningen för koncentration etc. Borta är den gränslösa viljan att slå ned väggar och öppna upp. Fler medarbetare på en mindre yta och enklare omorganisering är några av fördelarna.

2. Mänskligt

Dagens och framtidens kontorsmiljöer blir allt mer mänskliga och informella. Det institutionella ersätts med hemtrevliga miljömöbler och arbetsmiljön anpassas efter nya generationer och en mångfald av medarbetare. Ergonomi, individualism och hälsan i första rummet skapar en mer holistisk arbetsplats i takt med att uppdelningen mellan fritid och arbete blir allt mer diffus.

3. Centraliserat

Allt fler samordnar och centraliserar kontoret till en och samma plats. Kanske för att ett allt mer digitalt arbetssätt redan börjat avfolka kontoren. Företag och organisationer ser ett fortsatt stort värde i den gemensamma arbetsplatsens spontana möten, idé- och kunskapsutbyten och kulturbärande egenskaper.

4. Internet of things

The internet of things smyger sig sakta men säkert in på våra arbetsplatser. Självinställande bord, stolar som skvallrar om beläggningsgrad, smarta förvaringsskåp och soffor som laddar mobilen är bara några exempel på de första trevande stegen.

5. Hållbart

Miljöambitionerna radar upp sig när nya kontorsbyggnader tar form: Miljöbyggnad, EU Green Building, Breeam och Leed är några exempel. Även vad gäller inredningen ökar efterfrågan på hållbara alternativ och tjänster – nya och återvinningsbara materialval, eco-design, etiskt schyssta produktionssätt och kemikaliefria produktval.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Så skapar du hållbar framgång över tid

Varför har vissa organisationer funnits i hundratals år medan andra inte håller ett decennium? Nyckeln är att skapa framgång som varar över tid – något som ISO 9004 bistår med. Standarden bygger på strategier, bästa praxis och erfarenheter från några av de mest framgångsrika företagen runt om i världen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.