Svenska chefer är otydliga

Arbetsmiljö Att jobb flyter ihop med privatlivet är inget unikt svenskt fenomen. Men svenska chefer är otydligare och fler kvinnor känner press och stress i Sverige. Det visar Unionens nya internationella undersökning om gränslöst arbetsliv.

I alla de fem undersökta länderna känner tjänstemän press och stress i arbetet. Majoriteten av de anställda är tillgängliga efter arbetstid, även om det inte är tydligt uttalat.

Men tydlighet i krav och förväntningar skiljer sig. När det gäller arbetsgivarnas krav på medarbetarna så sticker svenska chefer ut. En fjärdedel av de svarande i Sverige tycker inte att arbetsgivarens krav är anpassade till arbetsbelastningen. 57 procent uppger att chefen ställer tydliga krav, vilket kan jämföras med Storbritannien där 73 procent tycker att chefen är tydlig.

Sverige är också det enda land där kvinnor känner mer stress än män över att man inte har kontroll över sina arbetsuppgifter. Svenska kvinnor har också mer sömnproblem än svenska män och har svårare att släppa tankarna på jobbet på fritiden.

– Många av Unionens medlemmar arbetar i multinationella företag där förhållanden i andra länder påverkar den egna arbetssituationen. På en globaliserad, komplex arbetsplats behöver cheferna prata mer om arbetsplatskulturen och vara tydliga med vad som gäller, säger Peter Hellberg, Unionens 1:e vice ordförande.

Fakta

Om undersökningen

Unionen har jämfört olika aspekter av privata tjänstemäns gränslösa arbetssituation i fem europeiska länder: Sverige, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och Frankrike. Drygt 500 intervjuer per land.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste