Sveriges Kommuner och Landsting har under våren genomfört en landsomfattande webbenkät som rör ett lyckat anti-tobaksarbete. Undersökningen visar att nästan en tredjedel av de 220 kommuner som deltog har beslutat om en rökfri arbetstid. Det är tre gånger fler än för två år sedan. Merparten av kommunerna erbjuder sina anställda stöd för att sluta röka. Statens folkhälsoinstitut uppger att den totala kostnaden för per rökare är cirka 27 000-36 000 kronor per år, på grund av högre sjukfrånvaro och många rökpauser. Utifrån det perspektivet är bidrag till avvänjningsstöd en liten kostnad för arbetsgivaren.
– Det är positivt att alltfler kommuner inför rökfri arbetstid. Kommunen är en stor arbetsgivare och därmed en viktig förebild i samhället, säger Agneta Jöhnk som är chef för arbetsgivarpolitiska avdelningen på Sveriges Kommuner och Landsting.
Studien är en uppföljning av en liknande undersökning som gjordes för två år sedan. Sveriges Kommuner och Landsting införde rökfri arbetstid 1 juli 2007.
Utifrån tobakslagen ska
– Varje arbetsplats aktivt arbeta för att minimera risken för passiv rökning.
– Ingen medarbetare mot sin vilja utsättas för tobaksrök under arbetstid.
Arbetstid innebär den tid man arbetar eller har paus, lunch räknas inte in.