Flytt hem till Sverige säkrade kvaliteten

Kvalitet Trenden är tydlig: Färre svenska verkstadsföretag flyttar sin produktion utomlands. Masttillverkaren Mafi har valt att flytta hem sin tillverkning från Kina, vilket har gett kvalitetsvinster.

Mafi med huvudkontor i Mora tillverkar antennbärare, master och torn för mobilkommunikation och samarbetar med stora operatörer som Ericsson och Huawei. För runt 15 år sedan flyttade de ut stora delar av sin tillverkning, bland annat till Kina.

– Precis som alla andra företag så tittade vi på var produktionen var billigast. Men nu har vi börjat plocka hem den mer och mer och har nästan all tillverkning i Sverige, säger Mica Hohenthal, delägare i Mafi.

Flera orsaker låg bakom beslutet.

– Produktionskostnaderna gick upp och det blev mycket strulkostnader. När tillverkningen sker i Sverige är det mycket lättare att sätta sig i bilen och åka och lösa problemen på plats.

Kvalitetskraven ökar

Närheten till tillverkningen säkrar kvalitetsarbetet.

– Det är lättare att ha kontroll och vi har färre avvikelser. Kravet på att det ska vara hög kvalitet ökar från år till år och leveranstiden blir mer avgörande än priset, säger Mica Hohenthal.

Mafi är en del av en större utveckling. Professor Lars Bengtsson vid högskolan i Gävle ser en tydlig trend i att allt färre verkstadsföretag flyttar ut verksamhet från Sverige, samtidigt som en lika stor andel som tidigare flyttar tillbaka sin verksamhet hit. Till tidningen Ny teknik säger Lars Bengtsson att det har skett näst intill en halvering av företag som flyttar ut sin verksamhet nu jämfört med för tio år sedan. En faktor som ligger bakom är att de svenska verkstadsföretagen blivit mer effektiva. 75 procent tillämpar Lean produktion idag, jämfört med 20 procent för 10 år sedan, enligt Lars Bengtsson.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.