Framtidens chef – en mångsysslare

I ett allt tuffare chefsklimat gäller det att ha koll på allt från psykologi till den senaste tekniken. Dessutom blir det viktigt att kunna erbjuda en rolig och häftig arbetsplats, spår trendforskaren Göran Adlén.

– Det är oerhört tufft att vara chef i dag och allt färre vill ta på sig ledarrollen, konstaterar Göran Adlén, kommunikationsstrateg och föreläsare på IHM Business School.

Han menar att utvecklingen har sprungit ifrån många av dagens chefer. De är för det mesta naturvetenskapligt eller tekniskt utbildade, men måste ofta hantera psykologiska frågeställningar när mjuka frågor som personalvård blir allt viktigare. Ledarskapet innebär också att ta ställning till och analysera en allt stridare ström av information. Dessutom krävs det att man som chef är en god kommunikatör och retoriker, ett område där många brister.

Chefen måste vara häftig

Det här är inga krav som lättar framöver, snarare tvärtom tror Göran Adlén. När dagens tonåringar tar steget in på arbetsmarknaden kommer de att ställa helt annorlunda krav än tidigare.

– De är vana vid att ifrågasätta och saknar auktoritetstänkande, förklarar Göran Adlén.

Mer flexibla arbetstider och bättre balans mellan arbete och fritid är några av de krav som framtidens chefer kan vänta sig. Det blir också allt viktigare att arbetsplatsen är attraktiv i sig. Snygga miljöer och den senaste tekniska utrustningen är några komponenter. De anställda vill dessutom känna passion och glädje inför sitt jobb. Här spelar chefen en viktig roll. Göran Adlén nämner datorföretaget Apple som exempel. Där har förgrundsgestalten Steve Jobs genom sin personliga stil skapat engagemang och lojalitet hos personalen.

Bredare kompetens

Det som händer är att arbetstagarna i allt större utsträckning jämställer sig själva med arbetsgivarna. Och om den omtalade arbetskraftsbristen efter 40-talisternas pensionsavgångar blir verklighet så måste framtidens chefer anpassa sig till de nya tongångarna för att överleva.

– Vi måste se chefsrollen på ett helt annat sätt, menar Göran Adlén.

Hans tips är att försöka bredda kompetensen så mycket det går. I dagens företag kan de anställda ofta ha ett försprång vad gäller både information och teknikkunskaper. Det här är naturligtvis något som kommer att förändras successivt i takt med att en yngre generation chefer kommer in på banan. Men för många av dagens ledare gäller det att komma ikapp.

– Det är skrämmande att många chefer knappt behärskar ett enkelt presentationsprogram, trots att de är förhållandevis unga, säger Göran Adlén.

Dubbelt ledarskap

Samtidigt gäller det att inte förivra sig och försöka bli bäst på allt. Ett delat ledarskap är ett sätt att få in mer kompetens som redan anammats av en del organisationer. Genom den lösningen kan till exempel en äldre manlig chef kompletteras med en yngre kvinna i ledningen. Eller så kanske man tar in en humanist som chef för ett teknikföretag. Ett annat alternativ är att en av cheferna tar hand om det administrativa och den andra sköter all kommunikation gentemot medarbetare och allmänhet. För att få en attraktivare arbetsplats gäller det också att rekrytera rätt personer. Att hålla sig framme på arbetsmarknadsdagar och andra rekryteringsställen blir allt viktigare.

– Det gäller att tänka på samma sätt som hockeylagen i NHL som ständigt letar efter nya talanger, framhåller Göran Adlén.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.