nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Ulf Boman

Framtidsstrateg tror på lysande framtid för ”coworking”

Ulf Boman, framtidsstrateg på Kairos Future menar att kontorstrenden ”coworking” är här för att stanna. Detta på grund av att digitaliseringen skapar behov av att träffas.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Kontoret är dött – länge leve kontoret!

Så avslutar Kairos Future sin sammanfattning av rapporten ”Framtidens digitaliserade arbete och kontor” som kom ut i våras.

– Wi-Fi, en telefon eller dator räcker inte. För att kunna utvecklas som företag behöver vi träffas för att dela tankar, idéer och kunskap och det är ju själva grundtanken med coworking-kontor, som har slagit igenom internationellt och som nu ökar stort även i Sverige och Norden, säger Ulf Boman. 

Nyligen öppnade coworking-företaget United Spaces nytt kontor i centrala Göteborg. På 2 400 kvadratmeter räknar man med att cirka 400 personer från olika företag ska arbeta och samverka i de aktivitetsbaserade lokalerna.

– I och med digitaliseringen och den rörlighet den möjliggör, förändras våra behov av kontor. Coworking-kontoret är ett svar på de nya behoven och fungerar som en samlingspunkt där man träffas för att utveckla idéer, utbyta kunskap och nätverka, vilket är avgörande för företags framgång i det ”tankesamhälle” som vi är på väg in i, säger Ulf Boman.

Han konstaterar att det dessutom råder brist på kontorsyta i de större städerna och därför finns en rad ekonomiska och organisatoriska fördelar med att dela faciliteter med andra. Traditionella kontorsytor står inte så sällan outnyttjade.

– Med coworking-kontor optimerar man användandet av ytorna och som medlem betalar man bara för exempelvis mötesrum när man behöver det. En annan stor fördel är den inbyggda flexibiliteten som finns eftersom förutsättningarna kan ändras väldigt snabbt. För många verksamheter blir det därför väldigt fördelaktigt och kostnadseffektivt med coworking, vilket i förlängningen bidrar till stor samhällsnytta, säger Ulf Boman.

Göran Garberg, grundare och vd för United Spaces var en av pionjärerna inom coworking år 2000 med visionen att skapa en arena för arbete, möten, sociala aktiviteter, nätverkande och kunskapsutbyte. Under senare år har han sett en markant ökning av intresset för United Spaces erbjudande.

– Delningsekonomin har vuxit sig stor inom många områden och likväl som människor delar bilar och semesterbostäder så ser de även fördelarna med att dela kontor. Inte minst möjligheten att dela kunskap och idéer med andra företag från olika branscher vilket blir en värdefull konkurrensfördel, berättar Göran Garberg.

Taggar:

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Ledningen engagemang skapar mest nytta

Läsarenkät

Ledningens engagemang är det som skapar allra mest nytta i den nya versionen av Iso 9001:2015. Det visar en enkät som Kvalitetsmagasinet gjort bland sina prenumeranter. Paradoxalt nog menar dock hälften av de svarande att det nya kravet på ledningen ännu inte gett några effekter i verksamheten.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.