Frankrike satsar mest på välfärd i EU

Välfärd Flera EU-länder satsar relativt mer på välfärd än Sverige. Det visar en ny sammanställning från Eurostat.

Frankrike satsar mest på välfärd i EU
Frankrike toppar listan för satsninga rpå välfärden.

Fem länder satsar mer på välfärd än vad Sverige gör. Det visar ny statistik från EU:s statistikbyrå, Eurostat, som presenterades på onsdagen.

Eurostats sammanställning bygger på de 14 EU-länder som hittills har lämnat in sina välfärdsutgifter över år 2019.

Det är Frankrike, Danmark och Tyskland toppar listan medan länderna Litauen, Lettland och Malta ligger på jumboplats. Sverige hamnar på en sjätteplacering. Dock kan placeringarna ändras när alla uppgifter kommit in för 2019.

Sverige satsar på funktionshindrade

Utgifterna jämför sedan i förhållande till värdet på de varor och tjänster som produceras i länderna även kallat bruttonationalinkomsten, BNP, skriver nyhetsbrevet Europaportalen.

Sverige satsar ekonomiskt relativt mer än andra länder på att hjälpa funktionshindrade och kommer där tvåa efter Danmark. Tio procent av de svenska sociala utgifterna går till funktionshindrade.

Den största sociala utgiften för Sverige och för nästan alla andra EU-länder i undersökningen är vård av äldre. Italien satsar mest, nästan 50 procent, medan Sverige som lägger 45 procent av sina sociala utgifter på äldre och kommer på femte plats i den jämförelsen.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.