Gott humör ger bättre arbetsprestation

Arbetsmiljö Att få respekt och uppmuntran, ha meningsfulla mål och resurser är viktigt för att känna motivation och därmed kunna prestera bättre. Viktigast är dock att komma framåt med själva arbetet. Att skapa förutsättningar för detta är därmed en ledares viktigaste roll.

Gott humör ger bättre arbetsprestation
Emma Casserlöv

Tidigare handlade kvalitetsarbete mycket om förutsägbarhet. Men mer kundfokus, problemlösning och unika situationer har bidragit till ett mer oförutsägbart kvalitetsarbete. En grund för att lyckas är att medarbetarna känner motivation, engagemang och kreativitet.

Tomas Jansson, forskare vid Karlstads universitet, berättar under Kvalitetsmagasinet Live att det finns två slags motivation. Den ena är där handling leder till resultat, exempelvis lön eller beröm. Den andra är när själva handlingen bidrar till njutning.

– När det gäller kreativt arbete presterar vi bäst när vi är intresserade av handlingen och inte resultatet och yttre belöning. I många situationer är det mer gynnsamt att motiveras av handling.

Tomas Jansson tar upp våra psykologiska grundbehov – förmåga, självbestämmande och samhörighet. Det är viktigt att vi som individer får känna att det är just vår egen förmåga och att vi motiveras än mer att testa vår förmåga i samklang med andra. Han påminner också om att effekten av att höra negativ kritik är tre gånger så stark som att höra positiv.

Tomas Jansson hänvisar till Teresa Amabile vid Harvard som har forskat om vardagskreativitet. Forskningen består av en mängd data från sju företag i olika branscher, 26 projektgrupper, 238 individer, för att få en bild av en hel arbetsmiljö. Varje dag efter lunch fick medarbetarna en enkät med frågor om upplevd motivation. De skulle sedan skriva om en sak från dagen som har stått ut och hur det har motiverat och påverkat dem i arbetet. Syftet var att få ta det av det så kallade inre arbetslivet, vad det är som påverkar vår motivation och i sin tur vår prestation.

– Vi är kreativa när vi är på gott humör och vi blir på gott humör när vi är kreativa, så vad är hönan och vad är ägget? Det visade sig att den kreativa processen startar med ett gott humör.

Forskningen visade också att interpersonellt stöd som respekt, uppmuntran, förtroende, empati och knyta an är viktigt för motivation. Än viktigare är stöd för arbetet, det vill säga meningsfulla mål, självbestämmande, resurser, tillräckligt med tid, hjälp, erfarenheter och att idéer får flöda fritt. Lite förvånande visade det sig dock att störst betydelse har själva arbetet, att komma framåt och göra ett meningsfullt arbete. Detta oavsett om det är stort eller smått, om det handlar om att städa skrivbord eller att komma med ett revolutionerande förslag. Lyckades man med detta gav det positiva effekter på flera plan som motivation, prestation och det kollegiala samarbetet.

– Här är mina ledarråd: Låt ingen köra fast, bli lämnad åt sitt öde genom att sakna mandat, tid, resurser eller information. Det finns inget så destruktivt som detta. Ge förutsättningar för att komma framåt. Skapa system för detta, men stryp inte självbestämmandet utan lämna spelrum.

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste