Se upp med kontorets sex dolda faror

Arbetsmiljö Att arbeta på kontor kan vara mer riskfyllt än man tror. I en film från Arbetsmiljöverket beskrivs kontorets sex dolda faror.

Se upp med kontorets sex dolda faror

Det finns mycket att vinna på att satsa på arbetsmiljön. Bristande ergonomi kostar ungefär 2 700 kronor per dag i sjukskrivningskostnader och en utbränd medarbetare kostar ungefär 392 000 kronor ibland annat kostnad för produktionsbortfall, enligt Arbetsmiljöverkets beräkningar.

Små företag är sämre än större när det gäller kunskap om systematiskt arbetsmiljöarbete, och allra sämst är det ställt med kunskaperna inom den privata tjänstesektorn.

– Det kanske inte verkar särskilt riskfyllt att arbeta på kontor. Men det finns arbetsmiljöproblem i sådana miljöer också, även om de inte är lika synliga som inom till exempel industrin. Därför talar vi om dolda faror på arbetsplatsen, berättar Ulf Strandberg på Arbetsmiljöverket.

De dolda arbetsmiljöfarorna på kontoret är för stor arbetsbelastning, övertid, konflikter, dåligt ledarskap, ergonomi och fysisk arbetsmiljö, som sammantaget kan kosta verksamheten stora summor i form av minskad effektivitet och produktivitet, hög sjukfrånvaro samt stor personalomsättning.

För att hjälpa företag att komma igång med arbetsmiljöarbetet har Arbetsmiljöverket tagit fram tre nya verktyg:

  • Ny vägledning för alla arbetsgivare, stora såväl som små, om hur de kan arbeta med systematiskt arbetsmiljöarbete.
  • Nytt startpaket, med bland annat checklistor och exempelföretag att inspireras av.
  • En film som beskriver kontorets sex dolda faror.

Läs mer om de dolda farorna och vad de kostar här.

Se filmen:

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.