ICA arbetar individuellt

ICA har precis börjat arbeta med individuell ledarutbildning för sina handlare.
– De är mycket nöjda, jag tror att utbildningsformen är här för att stanna, säger Åke Malmström som rekryterar och genomför utvecklingsprogram för företagets handlare.

ICA har egna interna utbildningsprogram för alla handlare och tjänstemän som arbetar inom koncernen. Men flera handlare som jobbat länge inom koncernen hade genomfört flera av företagets högre ledarskapsutbildningar och ville göra något ytterligare.

– Jag kom i kontakt med Mil Institute och tillsammans utvecklade vi individuell ledarutbildning, ILU som en grupp på sex ledare provade för första gången i fjol, berättar Åke Malmström.

Individen i centrum

Medan ICAs vanliga utbildningspaket är mer av traditionellt slag, där man åker på kursgård och har ett färdigt program, är ILU mer inriktad på den specifika individernas behov och förutsättningar. Gruppen på sex personer träffades åtta dagar utspridda över ett år, varje deltagare hade också tre individuella träffar med handledaren under året. Under utbildningen arbetade deltagarna med individuella mål och ledningsmål, gruppen hjälpte varandra med problemlösning och utvecklingsmöjligheter förutom stödet från handledaren.

– På traditionella utbildningar sitter man som en fågelunge och gapar och sväljer, här får man själv chansen att påverkar innehållet, konstaterar Åke Malmström.

Aldrig samma sak.

Det innebär att ingen utbildning är den andra lik, vad den kommer att innehålla beror helt på vad ICA-handlarna själva vill diskutera.

Bland de handlare som genomgått utbildningen i södra Sverige har responsen varit mycket positiv, enligt Åke Malmström. Sydsverige som varit först ut kommer att fortsätta med fler kullar under året, även Västsverige och Stockholmsregionen ska nu börja med utbildningsformen.

Åke Malmström påpekar dock att det inte är något som kommer att ersätta ICAs egna ledarskapsutbildningar.

– De är inga breddutbildningar utan ska mer ses som ett komplement till våra egna utbildningar, något extra som våra handlare kan se fram emot.

Han kan egentligen inte säga något negativt om individuell ledarskapsutbildning utan tror att formen kommer att stanna inom ICA, fler branschkollegor har också valt att följa efter.

– För oss passar den här utbildningsformen väldigt bra. ICA-handlare är entreprenörer och vana att bygga med egna händer, de tilltalas av en individuell utbildning, men det behöver inte innebära att formen passar alla.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste