Ica om kundernas missnöje: ”Har stor förståelse”

Kundfokus Stadigt växande livsmedelspriser har lett till ramaskri från matvarukonsumenter i hela landet. Frustrationen nådde en kulmen under vecka 12 då omkring 40 000 svenskar bojkottade de stora matvarukedjorna. Nu berättar Ica om hur kedjan ska säkra sitt kundfokus i stormiga tider.

Ica om kundernas missnöje: ”Har stor förståelse”
Foto: Stockadobe

Ica finns på 1 265 platser i 286 av Sveriges 290 kommuner och är en av alla de stora matvarukedjor som det senaste året har kritiserats för att ta oskäliga priser för matvaror – priser som inte står i proportion till lågkonjunkturen. Kvalitetsmagasinet har sökt flera stora kedjor för att få svar på hur företagen arbetar för att återfå kundernas förtroende. Endast Ica har återkopplat, men avböjer intervju. Istället svarar Joakim Bengtsson, direktör Mat & Närmarknad på ICA Sverige, i ett mejl till Kvalitetsmagasinet:

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

”ICA-handlarna äger och driver sina egna butiker och bestämmer över sitt eget sortiment och priser, men något som är gemensamt är det stora kundfokuset. ICA-handlarna och deras medarbetare möter sina kunder för att ge högsta tänkbara service och erbjuda produkter till god kvalitet och konkurrenskraftiga priser. Det är ett arbete som butikerna gör alla dagar om året och som de naturligtvis fortsätter göra dag efter dag. Varje ICA-butik är unik och kan anpassa sitt sortiment efter den lokala efterfrågan, vilket gör det möjligt för kunderna att hitta just det de söker. 

Vi har stor förståelse för den oro många kunder känner, matpriserna har gått upp mycket till följd av det oroliga världsläget. Alla inom ICA jobbar intensivt för att ta ansvar för att långsiktigt och hållbart dämpa matpriserna, både centralt och ute i landets ICA-butiker, och naturligtvis även svara på kundernas frågor”.

Mer om de höjda livsmedelspriserna

  • Sedan hösten 2021 har priserna på livsmedel stigit med cirka 25 procent, enligt SCB.
  • Vissa varor har blivit 70 procent dyrare.
  • Enligt konkurrensverket, som granskat branschen, är prishöjningarna för konsumenterna högre än för matvarubutikerna. Myndigheten uppger bristen på konkurrens i branschen som en av förklaringarna till prisinflationen.
  • Mejerivaror som mjölk, ost och ägg har ökat i pris med sammanlagt 10,4 procent sedan februari i fjol.
  • Regeringen kallade i mitten av mars till ett möte med matjättarna för att diskutera de höga matpriserna och metoder för att sänka dem men ännu har ingen konkret strategi tagits fram.

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste