Ingenjörer ratar arbetsgivare som inte tillåter distansarbete

Arbetsmiljö Att få möjlighet att jobba på distans är helt avgörande när ingenjören väljer arbetsgivare, enligt en rapport från Sveriges Ingenjörer.

Ingenjörer ratar arbetsgivare som inte tillåter distansarbete
Ingenjörer vill helst distansarbeta enligt Sveriges Ingenjörer. Foto: Unsplash

En ny rapport från Sveriges Ingenjörer visar att möjligheten att jobba på distans är avgörande för att locka till ingenjörer. Nio av tio ingenjörer tycker att det är viktigt att kunna jobba på distans och över hälften skulle avstå från att söka jobb hos en arbetsgivare där distansarbete inte är tillåtet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det är tydligt att flexibilitet är något som ingenjörerna värdesätter högt när de ska välja arbetsgivare och möjligheten till distansarbete kommer att vara avgörande, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

Svårt rekrytera

Efterfrågan på ingenjörer är stor och arbetslösheten för ingenjörer har sjunkit från 1,7 procent i januari 2021 till rekordlåga 0,9 procent i april 2022, en siffra som stod sig även i juli 2022. Det är den lägsta siffran på tio år. Företagen uppger att de har svårt att rekrytera och hitta rätt ingenjörskompetens.

Enligt SCB:s senaste arbetskraftsbarometer är fem av tio utbildningar som arbetsgivare vill att sina anställda ska ha genomgått ingenjörsutbildningar. Dessutom har coronapandemin ritat om kartan på arbetsmarknaden. Som tidigare undersökningar bland ingenjörer visat så är fler beredda att söka jobb på längre avstånd från hemmet när distansjobb blir möjligt, vilket ökar konkurrensen om ingenjörerna ytterligare.

– Företag som stramar åt möjligheten till distansarbete när pandemin nu är över får räkna med att medarbetare söker sig bort. Vår rapport visar att närmare hälften kommer att söka sig bort från sin nuvarande arbetsgivare om de inte kan jobba på distans. Det är tydligt att arbetsgivare måste erbjuda attraktiva villkor och att flexibilitet och distansarbete värderas högt av ingenjörerna. Den som inte gör det kommer inte att stå sig i konkurrensen om arbetskraften, säger Johan Kreicbergs.

 

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.