Nya riktlinjer – 6 av 10 kan fortsätta distansarbeta
Arbetsliv
Många som arbetat hemifrån under pandemin har trivts med det. Nu visar en färsk undersökning att många företag infört nya riktlinjer och öppnat upp för fortsatta möjligheter till distansarbete.
24 augusti 2022
Leo Olsson
Många har fått ökade möjligheter till distansarbete.
Foto: Stock Adobe.
I våras försvann de sista restriktionerna efter pandemin och ett stort antal tjänstemän som arbetat hemifrån kunde då återvända till kontoren. Samtidigt har flera tidigare undersökningar visat att många gärna fortsätter arbeta helt eller delvis på distans.
Och av TRR:s senaste rapport Insiktskompassen framgår också att många arbetsgivare nu gått sina anställda till mötes.
Infört nya riktlinjer
Varannan privatanställd tjänstemän – 49 procent – har en arbetsgivare som infört nya riktlinjer för hemarbete. 65 procent svarar att de nya reglerna ökat möjligheten till arbete hemifrån eller på annan plats jämfört med innan pandemin. 67 procent uppger att de därmed är nöjda med arbetsgivarens nya riktlinjer kring distansarbete.
– Pandemin har inneburit ett paradigmskifte gällande synen på det fysiska kontoret. Tjänstemän inom privat sektor uppskattar flexibiliteten och valfriheten som kommer med möjligheten till distansarbete. Det är en viktig insikt för såväl arbetsgivare som anställda kring hur vi skapar ett hållbart arbetsliv på framtidens arbetsmarknad, säger Johan Lagerhäll, vd på TRR, i en kommentar.
Men de nya flexibla reglerna är inte bara intressanta för den enskilde medarbetaren. Även företagen förutspås kunna dra nytta av dem. 78 procent av de tillfrågade tjänstemännen i chefsposition tror att de nya riktlinjerna kommer att göra företaget ännu mer attraktivt i arbetet med att locka till sig ny kompetens.
– Ökad attraktionskraft är en insikt från undersökningen som är värd att ta till sig för arbetsgivare som ska rekrytera. I vår undersökning ser vi att möjligheten att arbeta till viss del på distans är en aspekt som kan påverka vilken arbetsgivare man vill arbeta hos. Att skapa smarta förutsättningar för viss arbetstid på distans kan innebära en konkurrensfördel, säger Johan Lagerhäll.
Fysiska mötet fortfarande viktigt
Därmed inte sagt att det fysiska mötet kollegor emellan är överspelat; det bedöms som lika viktigt som förr.
Enligt TRR:s undersökning är det få beslutsfattare som tror att vi kommer att ställa om till distansarbete på heltid. 51 procent av tjänstemännen i chefsposition är mycket eller delvis tveksamma till att anställa medarbetare som helt och hållet arbetar på distans.
Undersökningarna som ligger till grund för TRR Insiktskompassen genomfördes av Kantar Sifo under april och bygger på intervjuer med 1 000 privatanställda tjänstemän, 700 personalledande chefer och tjänstemän i chefsposition samt 130 egenföretagare med mer än fem anställda.