Internationell jobbmässa drog rekordmånga arbetssökande

Arbetsmarknad Många branscher har idag svårt att hitta personal med rätt kompetens. Under torsdagen anordnas därför en digital rekryteringsmässa för att matcha svenska arbetsgivare med arbetssökande inom EU/EES och Schweiz.

Internationell jobbmässa drog rekordmånga arbetssökande
Foto: Stockadobe

Rekryteringsmässan är ett arrangemang inom Eures-samarbetet och har använts av Arbetsförmedlingen i cirka tio års tid.

Syftet med mässan är att bredda rekryteringsmöjligheter för hela samhället. I år medverkar cirka 25 arbetsgivare som erbjuder närmare 800 lediga tjänster inom bland annat vård, skola och IT. Drygt hälften av tjänsterna är inom industri. 17 av de 25 av arbetsgivarna är från norra Sverige, främst Norrbotten.

– Det hänger ihop med den stora gröna omställningen i norr och investeringarna som det innebär. Vi behöver på kort tid bli väldigt många fler helt enkelt, säger Kirsi Paloniemi Lundqvist Eures-rådgivare på Arbetsförmedlingen.

Från 2020 har myndigheten uppdaterat och utvecklat rekryteringsmässan online. Arbetsgivarna håller numera två stycken presentationer i 15 minuter. De berättar då om sina verksamheter och om deras behov av kompetens, och de arbetssökande har möjlighet att delta och ställa frågor. Uppdateringen har varit mycket uppskattad av såväl arrangören som deltagarna.

Under årets mässa har rekordmånga anmält sig, cirka 4000 registrerande arbetssökande inom främst vård och skola, men också inom industri – bland annat mekaniker och fordonstekniker.

De deltagande arbetsgivarna är bland annat Northvolt, LKAB, Talga och Metsä Tissue, GE Maskintjänst, Wist Last & Buss, Evidensia, Distriktsveterinärerna, Clavister, GrepIT och Explore the North. Även sju Norrlandskommuner däribland Gällivare, Norsjö, Överkalix och Piteå samt flera regioner deltar. Kompetenser som efterfrågas är bland annat vårdpersonal, veterinärer, ingenjörer och kockar.

– Genom digitala lösningar breddar vi rekryteringsmöjligheterna för arbetsgivare som är intresserade av möjligheten att söka kandidater inom andra EU- och EES-länder, säger Kirsi Paloniemi Lundqvist.

Spanien har flest sökande, tätt följt av Italien och Portugal. Men i år syns också fler deltagare från Sverige än tidigare – och då särskilt många studenter.

– Vi hoppas såklart att det blir många rekryteringar i samband med mässan, men det här är också ett sätt att marknadsföra sig som företag och som kommun, att verkligen synliggöra sig och nå ut till många aktörer samtidigt, säger Kirsi Paloniemy Lundqvist.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.