Lennart Gidlöf: Här är troliga tilläggen i Iso 9001 nästa höst

Kvalitetsstandarder Kvalitetsledningsstandarden Iso 9001 revideras och förväntas efter förseningen vara klar till september 2026. Lennart Gidlöf, senior konsult på Sustema och deltagare i det internationella arbetet med Iso 9001, siar om tillägg i nya versionen.

Lennart Gidlöf: Här är troliga tilläggen i Iso 9001 nästa höst

Standarden Iso 9001 identifierar sju ledningsprinciper, förklarar Gidlöf. De centrala principerna är:

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
  • Kundfokus
  • Ledarskap
  • Medarbetarengagemang
  • Processhantering
  • Faktabaserade beslut
  • Ständig förbättring
  • Relationsarbete

Eftersom arbetet med att revidera den tidigare versionen av Iso 9001 fortfarande pågår kan inte Lennart Gidlöf exakt säga vad som kommer ingå i den nya standarden, men han tror att tre saker kommer läggas till.

Lennart Gidlöf.

– Min bedömning är att den nuvarande diskussionen kommer leda till någon form av krav på etiska övervägande. Säljer du exempelvis lotter kommer det nog ställas krav på att överväga hur etisk försäljningen är och hur du hanterar etiska frågeställningar. Där kan organisationer redan nu förbereda sig genom att ha en dialog om etik inom organisationen, säger han.

En annan aspekt Lennart Gidlöf tror kommer läggas till i den nya standarden är kvalitetskultur.

– Det finns många vittnesmål om kulturens betydelse för att kunna leverera kvalitet så krav på det området är troligt. Det är ett ämne vi pratat mycket om i Sverige och många företag har redan en stark kvalitetskultur idag. Även där är det viktigt att organisationer har en diskussion om hur man kan lyfta fram en kvalitetskultur inom verksamheten.

Ett tredje tillägg till nya Iso 9001 är aktivt arbete med möjlighetshantering.

– Idag den nuvarande versionen av Iso 9001 har risk- och möjlighetshantering klumpats ihop. Det har ofta inneburit att för lite kraft läggs på möjligheterna. Det ser ut som vi kan få en förändring på det området.

– Om man arbetar på en tidning exempelvis så har digitaliseringen förändrat spelplanen. Ett exempel är att publiceringsschemat förändrats, man kan publicera artiklar på nätet löpande. Det är ett förändrat landskap som ger andra möjligheter till hur man arbetar och den nya standarden kan komma att ställa högre krav på att man utnyttjar möjligheterna, säger Lennart Gidlöf.

Har framstegen inom artificiell intelligens och digitaliseringen påverkat uppdateringen av Iso 9001?

– Både AI och digitaliseringen och de möjligheter och risker den kan medföra har diskuterats men någon påtaglig påverkan på innehållet i nästa Iso 9001 har den inte fått. Det som har diskuterats är behovet av säkra förutsättningarna när arbete sker på distans, avslutar Gidlöf.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste