Sarah Sim: Här är fem områden där nya standarder kommer

Standarder Standarder skapar struktur, säkerställer kvalitet och främjar innovation inom näringslivet och samhället i stort. Vi har pratat med Sarah Sim, standardiseringschef på Svenska institutet för standarder, Sis, om de viktigaste standarderna inom kvalitet– och vilka områden vi kan tänkas se nya standarder på.

Sarah Sim: Här är fem områden där nya standarder kommer

De kanske kändaste standarderna vad gäller kvalitetsledningssystem och kvalitetssäkring utfärdas av Iso, International Organization for Standardization. En Iso-standard fungerar som en uppsättning riktlinjer, krav eller specifikationer som används för att förbättra produkter, tjänster eller processer.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Standarder är frivilliga att använda men kan vara ett stort stöd för att leva upp till gällande regelverk.

– Regler definierar vad som behöver uppnås, standarder fungerar som verktyg och vägledning för hur man konkret kan gå tillväga, säger Sarah Sim.

De största Iso-standardena på kvalitetsområdet är, enligt Sarah Sim:

  • Iso 9001 om kvalitetsledningsystem
  • Iso 14001 om miljöledningssystem
  • Iso 45001 om arbetsmiljöledningssystem

Förutom Iso-standarder finns även europeiska standarder och svenska standarder. Standarderna kan användas för allt ifrån att kvalitetssäkra tjänster och processer till att säkerställa att produkter håller kvalitet, förklarar Sarah Sim.

Sarah Sim.

– Cirka 95 procent av alla standarder som publiceras av Sis är internationella eller europeiska. Finns det en europeisk standard behöver vi i alla europeiska medlemsländer implementera den standarden. Det europeiska standarden kan också många gånger vara samma som en Iso-standard.

Vad gäller för svenska standarder?

– Det finns svenska standarder för områden som inte hanteras på samma sätt internationellt eller i Europa. Ett exempel är HVB-hem, som inte finns på samma sätt i andra länder och därför finns specifika svenska standarder för hur en sådan verksamhet ska bedrivas och kvalitetssäkras, säger Sarah Sim.

För att en helt ny standard ska bli till måste någon först väcka frågan om att skapa en standard inom ett visst område, förklarar Sarah Sim.

– Det krävs att det är tillräckligt många som ser ett behov av en ny standard för att starta upp ett arbete. Det måste även finnas en bredd bland de som vill standardisera för att vi ska starta upp ett arbete, det kan till exempel vara om både små och stora bolag, myndigheter, intresseorganisationer och akademi vill.

Vilka områden tror du kommer få många nya standarder?

– Rent generellt skulle jag säga cybersäkerhet, AI, rymdstandardisering. Kvantteknik bubblar rejält. Allt som rör klimatet – mitigering och anpassning, spårbarhet vad gäller material och produkter, säger Sarah Sim.

Andra Iso-standarder som är värda att hålla koll enligt Sarah Sim handlar dels om näringslivets beredskap inför kris och krig, dels om utvecklandet av artificiell intelligens.

– Sedan förra året finns ett internationellt ledningssystem för AI, men det lever inte upp till EU:s regelverk, AI Act. Just nu pågår därför ett arbete med att anpassa standarden så den lever upp till det europeiska regelverket.

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste