Konsten att inspirera andra att få utlopp för sin motivation

Förändringsarbete En vanlig missuppfattning är att chefer ska motivera sina medarbetare. De flesta är redan motiverade. Konsten är att förena medarbetarnas intressen med verksamhetens intressen. Här är mina 5 bästa tips om motivation.

Konsten att inspirera andra att få utlopp för sin motivation
Kelly Odell, författare och föreläsare.

En av de vanligaste frågor jag får är ”hur får jag folk ombord?”. Men jag tänker att ofta att vad frågan egentligen går ut på är ”hur får jag folk att göra som jag vill”. Sanningen är att vi inte kan få folk att göra som vi vill, de gör i princip alltid som de vill.

En vanlig missuppfattning är att chefer ska motivera sina medarbetare men forskning visar att det egentligen inte går (se SDT, Self Determination Theory, Deci och Flaste). Det visar sig att de allra flesta människor redan är utomordentligt motiverade men de kanske inte är motiverade för det vi vill. De kan var motiverade för sina familjer, sina vänner, sina bostäder, bilar eller sina semesterplaner, de är kanske bara inte så motiverade för jobbet.

Välja rätt jobb

Alla behöver ta huvudansvar för sin egen motivation. Den enskilt största åtgärd som någon av oss kan göra för att skapa goda förutsättningar för vår egen motivation på jobbet är att se till att vi väljer rätt jobb. Har vi valt eller halkat in i ett arbete som vi inte gillar, spelar det ingen roll hur duktig chefen är på motivation. Om vi har valt rätt jobb, måste chefen vara ganska dålig för att vi inte ska gilla arbetet.

Hemligheten är att skapa ett motivationsklimat vilket enkelt uttryckt innebär att förena medarbetarnas och verksamhetens intressen.

Det finns tre fundamentala komponenter för individens motivation:

  1. färdighet,
  2. autonomi (självbestämmande)
  3. tillhörighet.

Om vi vill hjälpa en person att få utlopp för sin motivation på arbetet ska vi hjälpa personen att öka sin färdighet. Medarbetare som känner att de inte är så bra på sitt arbete upplever sig inte särskilt motiverade, på samma sätt som de som behärskar arbetet tycker att det är roligt och motiveras till att göra mer.

Öka färdigheten

Chefen kan med olika insatser, som utbildning, träning på jobbet och andra möjligheter till utveckling, öka en medarbetares färdigheter. Allt eftersom medarbetarens färdighet relativt hans eller hennes arbetsuppgifter ökar, ökar också förutsättningarna för att medarbetaren kommer att bli motiverad.

De två andra komponenter för motivation är mer invecklade. Å ena sidan vill vi ha en hög grad av självbestämmande – ingen av oss tycker att det är särskilt inspirerande att bli kontrollerade eller att någon lägger sig i hur vi utför vårt arbete. Å andra sidan vill vi känna en stark tillhörighet till gruppen.

Jag har träffat många chefer som uttryckt sin frustration över att de inte vet hur pass fria händer de ska ge sina medarbetare för att öka självbestämmandet, och hur mycket de ska kontrollera att medarbetarna arbetar efter verksamhetens arbetssätt och regelverk.

I dagens verksamheter lägger vi mycket energi på att kartlägga, utveckla och implementera standardiserade processer och arbetssätt. Frågan är om man i dessa verksamheter kan skapa en hög grad av självbestämmande utan att stjälpa verksamhetens standardiserade arbetssätt. Det hävdar jag definitivt att man kan!

Kelly Odell,
Ledarskapscoach, strategikonsult, föredragshållare och författare.

Tips som hjälper dig att motivera dig själv och att inspirera andra:

  1. Var ärlig mot dig själv om vad du vill och varför du arbetar med det du gör.
  2. Uppmuntra andra till att antingen skapa det jobb ni vill ha eller byta till det.
  3. Sluta försöka motivera andra. Inspirera och hjälp dem att få utlopp för sin egen motivation.
  4. Investera tid och pengar i medarbetarnas kompetens, öka deras självbestämmande och involvera dem djupare i verksamhetens liv.
  5. Om du inte brinner för det du gör, gå och gör något du brinner för!

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.