Lean och Iso 9001 – kompisar eller ovänner?

Går det att kombinera Iso 9001 och Lean och i så fall hur? På Kvalitetsmagasinet Live fick experterna tycka till.

Lean och Iso 9001 – kompisar eller ovänner?
Stock.xchng

Lean är det nya heta som nästan alla verksamheter tar emot med öppna armar. Iso 9001 ses ofta som en hyllvärmare. Men det ena behöver inte utesluta det andra. Tvärtom kan man nå stora resultat genom att kombinera de två. Enligt Peter Hartzell, projektledare och med i tekniska kommittén för Iso 9001 på Sis, är Lean och 9001 kompisar och går utmärkt att kombinera. Han kan till viss del förstå den kritik som pekar på att standarden är lite fyrkantig. Samtidigt menar han att ingenting inom Iso är trendigt, utan ska vara just en trygg bas. Dock betyder det inte att standarden inte ska utvecklas. Å andra sidan menar han att det finns risk för att Lean för tillbaka löpande bandet-tänket i organisationer, vilket kan öka risken för stress.

– Möjligtvis kan Lean ses som management by stress och Iso som management by tristess, säger Peter Hartzell.

Engagemang med Lean

Raymond Fernström, vd på Tebex Cable Assemblies, menar att Iso kommer uppifrån medan Lean kommer underifrån. Just därför är de perfekta att kombinera. Medan Iso ligger som en stadig grund skapar man engagemang med hjälp av Lean. De har arbetat med Iso 9001 i ungefär tolv år och började arbeta enligt Lean för två år sedan. Anledningen var just att det var lättare att motivera medarbetarna med de verktyg som ingår.

– Dock pratar vi inte om Lean. Ingen av medarbetarna vet vad det heter eller bryr sig om det. Och kalla det aldrig projekt, för det signalerar att det aldrig tar slut, säger han med ett skratt och fortsätter: Istället för att prata om hur vi ska göra har vi gjort det.

Hur kan man då inspirera mer med Iso 9001? Nyttja revisionerna på ett bättre sätt och tydliggöra förbättringar i organisationen, tipsar Peter Hartzell.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.