”Ledare ska agera möjliggörare”

Som ledare har man inget eget värde i organisationen, istället ska man agera möjliggörare. Det tror Cecilia Rönn, plant manager på Ramlösa, som är utsedd till Årets unga chef 2012.

”Ledare ska agera möjliggörare”
Carlsberg Sverige

För Cecilia Rönn är det viktigt att man som ledare hittar just sin syn på ledarskap. Vad tror man på? Var får man inspiration ifrån? Vad är ens uppgift?

– Som ledare har man inget eget värde i organisationen på samma sätt som de i produktionen har. Istället ska man agera möjliggörare för sina medarbetare, säger hon.

För att lyckas med detta menar hon att man måste vara prestigelös och att man behöver ha verksamhetens mål i fokus. På Ramlösa har de arbetat mycket med att ha rätt person och rätt beslut på rätt plats. Bland annat plockade de bort de så kallade skiftesledarna som fanns i produktionen och fungerade som mellanchefer. Istället tillsattes gruppledare. Anledningen var att man ansåg att medarbetarna var de som kunde fatta de bästa besluten.

– Det var turbulent och skakigt och medarbetare frågade sig vilket mandat de hade. Men när det satte sig så växte de som människor. Engagemang bygger man inte med tårta, det gör man genom tydliga förväntningar, befogenheter och ansvar, säger Cecilia Rönn.

Hon förväntar sig 100 procent engagemang av sina medarbetare men menar att det inte alltid ser ut så. För att skapa det arbetar hon mycket med att se vilka bitar medarbetaren saknar och vad personen vill ha och förväntar sig av verksamheten.

– Jag tror inte på att trumma ut budskap i storgrupp, utan på samtal mellan fyra ögon.

Fakta

Så blir du en möjliggörare:

* Satsa på prestigelöshet. * Fokusera på mål. * Lär av de bästa. * Behandla andra som du själv vill bli behandlad. * Rätt person och rätt beslut på rätt plats. * Bygg engagemang genom tydliga förväntningar och befogenheter.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.