Lyssna på bra musik – må bättre

Lyssna på musik du gillar och sänk din stressnivå. Ett väl beprövat knep för en del, men nu också vetenskapligt bevisat.

Halten av stresshormonet kortisol minskar samtidigt som positiva känslor upplevs oftare och mer intensivt om man lyssnar på musik. Ju mer man gillar musiken, desto bättre är effekten mot stress. Det visar en avhandling i psykologi från Göteborgs universitet.

– Det viktigt att ta hänsyn till att alla människor inte reagerar exakt likadant när de lyssnar på ett musikstycke. En och samma person kan reagera olika på ett musikstycke vid olika tillfällen, beroende på olika individuella faktorer och faktorer som beror på situationen. Ska musik ge positiva effekter måste det vara musik man själv gillar, säger doktoranden Marie Helsing som står bakom studien.

Resultaten baseras på en enkätundersökning med 207 deltagare och på en experimentgrupp där 21 deltagare fick lyssna på egenvald musik i 30 minuter varje dag i två veckor. Experimentgruppen jämfördes med en kontrollgrupp där deltagarna fick slappna av utan musik.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.