Många yrkesgrupper vill bli bättre på AI och IT

förbättringsarbete I en färsk undersökning av fackförbundet Akavia framgår att de 135 000 medlemmarna har ett stort intresse för kompetensutveckling, och allra mest inom digitala områden.

Många yrkesgrupper vill bli bättre på AI och IT
Foto: StockAdobe

Nästa hälften av medlemmarna, 46 procent, vill kompetensutveckla sig genom studier inom de närmsta tre åren. De flesta vill lära sig mer om digitalisering och höja sin digitala kompetensutveckling. Förbundet bildades av Jusek och Civilekonomerna 2020 och samlar idag ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Varannan medlem vill plugga data/IT eller AI för att framtidssäkra sin ställning på arbetsmarknaden. På andra plats kommer ledarskap och på tredje plats projektledning.

– Med omställningsstudiestödet finns det nya möjligheter för yrkesverksamma att bygga på och utveckla sin kompetens. Utvecklingen inom AI går snabbt och det är tydligt att Akavias medlemmar är nyfikna på att utveckla sin kompetens i den här riktningen. Nu behövs ett anpassat och flexibelt utbildningsutbud som svarar upp mot våra medlemmars behov och önskemål, Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.

Av undersökningen framgår även att 41 procent av Akavias medlemmar vill kompetensutveckla sig på universitet eller högskola, 22 procent hos en privat utbildningsanordnare och två procent på yrkeshögskola.

– Akavias medlemmar vill i första hand kompetensutveckla sig på universitet och högskolor. Utbildningsminister Mats Persson måste säkerställa en långsiktig finansiering så att lärosätena kan ta fram ett kursutbud som passar yrkesverksammas behov utan att konkurrera ut förstagångsstudenterna, säger Patrik Nilsson, i pressmeddelandet.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.