
Viktor Muller anländer i början av 2010 till Trollhättan som en hjälte. Tillsammans med Saab-VDn Jan Åke Jonsson badar han i applådåskor inför medarbetare på Saab och Trollhättebor. Efter att Saab varit en förlustaffär för GM under många år har Muller och hans bolag Spyker Cars köpt Saab för 74 miljoner dollar.
Våren 2011 får inte underleverantörerna betalt och vägrar leverera. Bandet står stilla och Saabs framtid vacklar igen. Den ryske affärsmannen Vladimir Antonov vill rädda situationen, men myndigheter och långivare är skeptiska och besluten drar ut på tiden. Då far Muller till Kina. I sista minuten ser det ut som om Saab åter räddas från konkurs genom ett handslag mellan Spyker och biltillverkaren Hawtai. En vecka senare, när denna recension skrivs, har affären spruckit igen.
I boken Cirkus Muller ges en bild av Victor Muller, hans brokiga liv och bolaget Spyker Cars. Tillsammans med sin kompanjon De Bruijn ville Muller förverkliga en dröm. De köper ett gammalt holländskt bilmärke och bygger handgjorda sportbilar i ett vedskjul. Man rider på märkets renommé och löser ekonomiska bekymmer genom att låna pengar och skjuta problemen framför sig. De Bruijn är bilkonstruktören och Muller säljaren och marknadsföraren. Resan är hela tiden fylld av bekymmer. Den första sålda bilens motorhuv blåser, exempelvis, upp ett par hundra meter från fabriken.
Spyker noteras senare på holländska börsen. De Bruijn och Muller avbryter så småningom sitt samarbete och en annan rik man, Michiel Mol, tar plats i Spyker. ”Bra att du ringer, jag hade precis tänkt försöka få kontakt med dig. Du har ett Formel 1-stall på gång med inget märke. Jag har ett märke men inget Formel 1-stall”, säger Muller. Som en slipad pokerspelare menar han att eftersom Spyker är börsnoterat behövs ingen kontroll av bokföringen, väl medveten om att det skulle stjälpa uppgörelsen. Spyker köper Midland på ett sätt som liknar köpet av Saab några år senare.
Under 2006 kan inte underleverantörerna betalas och räkningar blir liggande. Bubblan spricker när en leverantör offentligt ifrågasätter Spykers försäljningssiffror. Muller gör vad han kan för att bagatellisera problemet när aktieägarna frågar.
I december 2007 verkar slutet nära för Spyker. Då dyker Vladimir Antonov upp. De fattar tycke för varandra och på tio reser sig Spykers biltillverkning igen.
I boken framställs Muller som en charmig och energisk entreprenör, som också är lite slarvig. Han medger att ”betala räkningar är inte min passion”. Muller är en fantastisk berättare, som gärna skarvar lite. Genom sin karismatiska personlighet lyckas han ständigt locka till sig kapital när tiden nästan runnit ut.
Det mönster man tydligt kan se i denna intressanta bok gör att turerna runt Saab inte känns som någon överraskning. Jag känner mig nu än mer tveksam till om Muller verkligen är ”Victor Victory” för Saab.
+ En högaktuell och mycket intressant bok om en entreprenör som påverkat svensk bilindustri
+ Väl strukturerad och med sakligt övertygande framställning
– Sakinnehållet stärker inte oddsen för Saabs framtid, men det är ju inte bokens fel…