Mat kontrolleras med laser

Många olika typer av matprodukter förvaras i skyddande gas som förlänger hållbarheten. För att kontrollera gasen måste man idag göra enstaka stickprov. Med en ny lasermetod från Lunds tekniska högskola kan istället alla förpackningar kontrolleras.

I höst kommer lasertekniken ut på marknaden, en teknik som kan mäta gassammansättningen på i stort sett alla förpackningar. Allt som krävs är att förpackningen släpper igenom en gnutta ljus.

– Även de förpackningar som innehåller aluminiumfolie, exempelvis en del juicekartonger, har ofta en del som inte täcks av folien, säger Märta Lewander, doktor i atomfysik vid Lunds tekniska högskola.

Genom att skjuta in en laserstråle i en matförpackning kan man se om gasens sammansättning är som den ska. Om förpackningen innehåller för mycket syre finns det risk för att maten ruttnar, oxiderar eller att det blir en hög bakterietillväxt.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.