Skiftarbete ökar risken för MS

Den som är under 20 och arbetar utanför kontorstid har dubbelt så hög risk för att få multipel skleros, MS. Det visar ny forskning från Karolinska institutet.

Genom att analysera data från närmare 14 000 personer har forskare från Karolinska institutet upptäckt kopplingen mellan skiftarbete och MS.

– Våra analyser visar en signifikant koppling mellan att arbeta i skift i ung ålder och förekomst av MS, säger Anna Hedström, läkare på Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet.

Risken att utveckla MS är dubbelt så hög för den som innan 20 års ålder har jobbat skift utanför vanliga kontorstider i tre år eller mer.

Anledningen till att MS-risken ökar tros vara sömnbrist och störningar av den biologiska klockan, vilket i sin tur stör utsöndring av hormonet melatonin. Det kan sedan leda till fler inflammationer och till MS, som är en inflammatorisk sjukdom i det centrala nervsystemet.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.