Totalt har 1 000 svenska tjänstemän svarat på undersökningen om Sveriges företags it-lösningar och deras effekt på hälsa. Här framgår att nära åtta av tio tjänstemän idag kommer åt sin arbetsgivares nätverk på distans och hela 64 procent har möjlighet att läsa mejl i mobilen.
Men att vara tillgänglig vart och när som helst har sina nackdelar. 26 procent – mer än var fjärde – anser att denna nåbarhet ökat stressen hemma. En smula oväntat tycks påfrestningen som störst i den yngsta gruppen, 25–34 år.
– Resultatet visar på behovet av att se över och anpassa policyn för användning av it i samband med att de nya smarta it-tjänsterna införs. Det finns en stark koppling mellan användningen av it och medarbetarnas hälsa och välmående, säger Peter Nilsson, HR-direktör på TDC Sverige.
Jobbigast för män
Den mest stressade tjänstemannen finner vi i mellanstora företag. Här anser så många som en tredjedel att smartphones ökat stressen hemma. Vad gäller arbetsmiljön anser mer än var tionde, 14 procent, att stressen på jobbet har ökat sedan de fått möjlighet att läsa e-post i mobilen.
Också möjligheten att komma åt arbetsgivarens nätverk på distans påverkar de anställda. Även om 12 procent av tjänstemännen upplever minskad stress säger sig nästan dubbelt så många, 21 procent, känna svettpärlorna komma krypande i pannan och pulsen öka.
Resultaten pekar på att stressen ökar mer för män än för kvinnor. Män känner sig dessutom mer jagade av att ha sitt kontorsnummer vidarekopplat till mobilen och att ständigt kunna bli nådda.
Fakta
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av TNS SIFO på uppdrag av TDC Sverige under perioden 3–11 mars 2011. Totalt intervjuades 1001 personer ur TNS SIFOs webbpanel. Målgruppen var kvinnor och män i Sverige mellan 25–65 år som arbetar deltid eller heltid. Samtliga har en mobiltelefon som arbetsgivaren betalar, använder dator i arbetet och jobbar på ett företag med minst tio anställda.