− Sagor och myter har ofta överlevt i tusentals år just för att de har förmågan att fånga oss, är begripliga och tar upp sådant som berör oss alla på djupet, säger Maria Bolin, industridoktorand på institutionen för tillämpad it vid Göteborgs universitet.
Hon har i sin avhandling Narrativer i förändringsarbete – från projekt till Athenas plan studerat hur man med hjälp av ett mer gestaltande angreppsätt kan lyckas bättre med att förankra förändringsprojekt. Metoden har prövats i tre studier – en ledningsgrupps arbete i en blåsorkester, ett verksamhets- och it-projekt i ett multinationellt bilproducentföretag och ett stadskansli som ska kommunicera och förankra en 24-timmarsmyndighet på nätet.
I studierna har två angrepssätt prövats, det ena går ut på att använda narrativer som ett sätt att skapa ett kreativt klimat i sitt förändringsarbete. Deltagarna får i grupper använda symboler och metaforer på kända och okända företeelser och diskutera förändringsplaner i form av mytologiska roller och händelser.
Det andra sättet har handlat om att driva förändringsarbete i form av en berättelse. Grupperna får konkretisera sin förändringsplan med vision, mål och strategier genom att använda befintliga berättelser eller skriva egna berättelser.
− Berättelserna används senare i organisationen för att skapa förståelse, engagemang och motivation hos medarbetare och intressenter, säger Maria Bolin.
Avhandlingen visar att metoden gör det möjligt att distansera sig från förändringsproblematiken och att det har haft en positiv inverkan på meningsskapande i de grupper som driver förändringsarbetet.