Nå målen med hjärnsmart målstyrning

Ledarskap Vad är det som gör att vissa mål når hela vägen fram? Svaret kan finnas i hur våra hjärnor fungerar. Ledarskapskonsulten Anna Landegrens hjärnsmarta målstyrning tar medarbetaren med i en beteendeförändring.

Nå målen med hjärnsmart målstyrning

Ledarskapsexperten Anna Landegren är en av talarna på Vd-tidningens konferens Affärsforum. Hon berättar där om Nya Ledarskapets modell för att ta strategin hela vägen till mål: Hjärnsmart målstyrning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Knepet för att lyckas är att förstå hur hjärnan fungerar – med belöningssystem, behov av syfte och önskan om självbestämmande. Mål som inte kopplas till dessa mekanismer kommer helt enkelt inte att engagera.

Det finns tre hjärnprinciper som påverkar målen:

  • 1. Vi maximerar belöning. Därför väljer vi ofta snabba vinster framför långsiktiga mål.
  • 2. Vi behöver ett syfte. Utan ett ”varför” tappar vi motivationen.
  • 3. Vi vill bestämma själva. Delaktighet ökar sannolikheten att vi gör jobbet.

– Det handlar inte om att göra rätt för att man borde, utan om att skapa strukturer som hjärnan gillar att följa, säger Anna Landegren.


Mål i flera nivåer

Det finns många olika mål i en verksamhet, men Anna Landegren delar in dem i fem nivåer: från toppens vision, drömmar och önskvärda scenarier till bottens projekt- och aktivitetsmål.

Vanliga misstag, berättar hon, är att stanna vid aktivitets- och projektmål eller att inte bryta ner de mer visionära målet till konkreta aktiviteter. Det är ifrån aktiviteterna som förutsättningar för att ta sig framåt skapas.

– ”Mer försäljning” är inte en aktivitet. Men att boka fem kundmöten nästa vecka – det är det.

Målen måste brytas ner tills de nästan känns fåniga. Annars händer de inte, säger hon.

Genom att låta medarbetare själva formulera aktiviteter blir engagemanget större. Då skapas också förutsättningar för uppföljning som bygger motivation. Ett konkret exempel som hon nämner är en chef som började schemalägga sin strategiska tid med blå färg i kalendern – målet var två blå dagar i veckan, men han började på en halvtimme.

Genom tydlig mätning och fokus på små steg ökade hans fokus och effekt.


Konkreta aktiviteter skapar verklig effekt

Poängen med hjärnsmart målstyrning är att skapa en modell som fungerar i praktiken. Genom att bryta ner mål i tydliga aktiviteter, utgå från hjärnans drivkrafter och skapa uppföljning som bygger motivation, ökar sannolikheten att målen faktiskt nås.

Enligt Anna Landegren ökar sannolikheten att genomföra en aktivitet till 90 procent om man skriver ner den, berättar den för någon och dessutom får regelbunden uppföljning.

– Målstyrning handlar inte om excelark. Det handlar om människor. Och vi måste hjälpa våra hjärnor att göra rätt saker.

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste