Norsk får europeiskt kvalitetspris för sitt ledarskap

Ledarskap European Organisation for Quality (EOQ) har utsett Dag Kroslid till vinnare av European Quality Leader Award.

Norsk får europeiskt kvalitetspris för sitt ledarskap
Sedan januari 2023 är Dag Kroslid vd för NorDan Gruppen AS. Foto: NorDan

European Quality Leader Award erkänner framstående individer som ägnar sin tid, energi och kunskap åt att dela sina övertygelser till förmån för det europeiska samhället.

Dag Kroslid tilldelades European Quality Leader-trofén i Oslo den 8 juni 2023. Med på bilden är också Ulf Gustavsson, generalsekreterare EOQ, och Torolf Paulshus, EOQ:s president.

Årets vinnare är Dag Kroslid som sedan 2014 har arbetat för NorDan Gruppen AS, en av Europas ledande tillverkare av fönster, dörrar och smarta tillbehör. Sedan i januari är han dessutom vd för bolaget. Enligt EOQ utsågs Dag Kroslid till vinnare på grund av sina betydande prestationer som kvalitetsinriktad chef, kundinriktad teambyggare och prisbelönt ledare. Han investerar i människor, utvecklar innovativa lösningar och levererar resultat.

– Det är en stor ära att få ett så fint internationellt kvalitetspris. Extra roligt tycker jag det är att SFK nominerade mig, då jag har ägnat många år av mitt yrkesliv i Sverige. Men det här var inget jag räknade med eftersom det finns många europeiska ledare som är kunniga inom kvalitetsområdet, säger Dag Kroslid, som även belyser och tackar alla medarbetare i NorDan Sverige.

– Deras arbete har gett gott resultat, säger han.

Viktigt aldrig släppa kvalitetstänket

Listan över Dag Kroslids främsta prestationer är lång. Han har bland annat lett arbetet med att modernisera och omvandla NorDan AB till ett kundfokuserat företag med tydlig betoning på kvalitet och hållbarhet, etablerat långsiktiga strategiska samarbeten med nyckelkunder genom att tillämpa kundfokus och verktyg för kvalitetsledning, skrivit flera böcker om Six Sigma och varit projektledare för konstruktion och etablering av fabriksverksamhet i Kina, Brasilien och Norge.

– Sedan millennieskiftet, då jag började arbeta inom industrin, har jag försökt använda kvalitetsledning och alla verktyg aktivt i mitt ledarskap. Tidigt har jag lagt märke till trender inom ledningsutveckling, exempelvis vad gäller digitalisering och hållbarhet. Ledningssystemen har utgjort bas, och sedan har vi byggt på med innovationer och aldrig släppt kvalitetstänket.

Enligt Dag Kroslid är hållbarhet den viktigaste ledningstrenden under vårt decennium. De som har varit ”early movers” har en konkurrensfördel på marknaden idag.

– Så vår ambition är att ligga i framkant inom hållbarhetsarbete. Det tänk som fordras inom hållbarhet är på många sätt och vis detsamma som kvalitetstänket, säger han.

Vilka är dina utmaningar framöver?

– Jag blev vd för NorDan-koncernen i januari, vilket är en fantastisk utmaning för mig. Min plan är att göra ett så bra arbete som möjligt här. Inom byggsektorn är det mer utmanande i några marknader just nu, men det finns många goda möjligheter också. En stor möjlighet ligger inom det gröna skiftet och de nya EU-kraven på byggnader.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste