Nu blir det enklare att ställa hållbarhetskrav i upphandling av städ

Många upphandlingar av städtjänster brister gällande hållbarhetskrav, för att uppdragsgivarna helt enkelt saknar kunskap. Det råder Upphandlingsmyndigheten nu bot på.

Nu blir det enklare att ställa hållbarhetskrav i upphandling av städ
Foto: Stockadobe

Vid städning används ofta en mängd olika typer av rengöringsmedel som kan vara både miljö- och hälsofarliga på individnivå. Nu har Upphandlingsmyndighetens tagit fram nya hållbarhetskriterium som gör det enklare att vid offentlig upphandling av städtjänster ställa hållbarhetskrav på de rengöringsmedel som används. Det nya kriteriet kan verifieras av tre vanligt förekommande miljömärkningar.

– För att underlätta för de många små leverantörer som finns i städbranschen har vi tagit fram ett kriterium för rengöringsmedel som kan verifieras av Nordisk miljömärkning (Svanen), Bra Miljöval och EU Ecolabel, säger Anette Svensson, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten, i ett pressmeddelande.
I uppskattningsvis hälften av alla upphandlingar av städtjänster ingår städkemikalier.

Det nya kriteriet omfattar miljöfarliga, sensibiliserande och/eller hälsofarliga rengöringsmedel, rengörande golvvårdsmedel, handdiskmedel, maskindiskmedel samt tvättmedel.

– Vår bedömning är att det nya kriteriet kommer att leda till att miljömärkta kemikalier i stor utsträckning används vid utförandet av städtjänster där städkemikalier ingår, kommenterar Anette Svensson.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.