nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Ny som bloggare på KM

Vad är kvalitetskultur, vad innebär socialt ansvarstagande för kvalitetsarbetet och vad händer med kvalitetsrollen framöver? Det är några av de frågeställningar som KM:s nya bloggare brinner för. Först ut är Åsa Rönnbäck, SIQ.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Åsa Rönnbäck, vem är du?

Åsa Rönnbäck, SIQ.

Åsa Rönnbäck, SIQ.

Jag arbetar med behovsstyrd forskning på SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling. Är född och uppvuxen i Luleå, men bor sedan många år i Göteborg. Den norrbottniska dialekten överger jag dock aldrig och hjärtat klappar hårt för Luleå, även om Göteborg kommer på en stark andraplats som favoritstad.

Vad är kvalitet för dig?

Som forskare utgår jag förstås från den vanligaste definitionen av kvalitet; ”förmågan att möta och helst överträffa kundernas behov och förväntningar”. SIQ har i många år definierat kunden som ”den organisationen ska skapa värde för”, vilket även innefattar organisationens intressenter. Med tanke på att hållbarhetsfrågorna blir allt viktigare överensstämmer vår definition av kund väl med detta.

Varför brinner du för kvalitetsfrågorna?

Alla människor vill ha det bra. Har vi barn vill vi att de ska vara trygga i skolan och utvecklas. Uppsöker vi vården vill vi ha ett vänligt och professionellt bemötande utöver rätt behandling som gör oss friska. Köper vi en bil vill vi att den ska fungera utan problem och uppstår problem vill vi att servicen ska fungera snabbt och med ett bra personligt bemötande. Vi som arbetar med kvalitetsutveckling vet att det alltid går att bli bättre. Jag har själv sett de som på bara några år gjort fantastiska förbättringar, från att ha missnöjda kunder, medarbetare och dålig ekonomi till att ha mycket nöjda kunder, medarbetare och god ekonomi. Alla organisationer kan göra denna resa!

Vad är roligast i ditt jobb?

Det jag uppskattar mest med mitt arbete är människorna jag möter. Jag har fantastiska kollegor och alla hjälper prestigelöst till att driva verksamheten framåt. Jag samarbetar i projekten med forskare inom kvalitetsutveckling från olika lärosäten som alla är otroligt kunniga, trevliga och ödmjuka. Sist men inte minst, träffar jag många engagerade, inspirerande och trevliga personer i olika typer av branscher. Vi har alla en sak gemensamt – vi vet att alla organisationer kan bli bättre och även nå världsklass!

Vad kommer din blogg att handla om?

Jag kommer att blogga om mitt arbete och framförallt om de forskningsprojekt som vi driver tillsammans med SQMA – Swedish Quality Management Academy, som är det forskarnätverk SIQ har tillsammans med nio lärosäten i Sverige som bedriver forskning och utbildning inom kvalitetsutveckling.

Läs mer: Fokusera på kvalitetskulturen

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Så skapar du hållbar framgång över tid

Varför har vissa organisationer funnits i hundratals år medan andra inte håller ett decennium? Nyckeln är att skapa framgång som varar över tid – något som ISO 9004 bistår med. Standarden bygger på strategier, bästa praxis och erfarenheter från några av de mest framgångsrika företagen runt om i världen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.