Ny standard för jämställdhet på gång

STANDARD Arbetet med en ny standard för att främja och implementera jämställdhet startar nu. Men än så länge utan Sveriges deltagande.
– Många har hört av sig om att det är angeläget att vi är med, säger Niclas Widell på Sis.

Ny standard för jämställdhet på gång
Ny standard för jämställdhet är på gång. FOTO: ADOBE STOCK

Franska standardiseringsorganet AFNOR har tagit initiativet till att ta fram en ny global standard, en guide för att implementera och använda verktyg som främjar jämställdhet i alla typer av organisationer, företag och branscher.

I somras godkände Iso förslaget om att verktyget ska tas fram. Men ska Sverige delta i det arbetet? Det var frågan när Sis nyligen höll ett webinar för svenska intressenter.

Niclas Widell
Niclas Widell, Sis.

– Fransmännen var med och berättade om standardförslaget och hur de tänker kring det. Det kom ganska många frågor om hur det hela ska gå till och om definitioner. Några tyckte att det var ett för brett scope, men det är ju just sådana här tankar som jag tänker att Sverige kan bidra med särskilt mycket om man väljer att delta, säger Niclas Widell, projektledare på Sis.

Standard för implementering saknas

Än så länge har 26 länder gett klartecken för att vara med i framtagandet av den nya standarden och det riktiga standardiseringsarbetet börjar i vecka fem med ett första internationellt möte. Där kommer Sis att delta som åhörare till dess att ett beslut om eventuellt svenskt deltagande är fattat.

– Det finns några standarder där man sedan tidigare nämner jämställdhet, men det finns än så länge ingen formell standard för den som specifikt vill implementera jämställdhet i sin organisation. Tanken är att skapa ett handfast verktyg och att se till att skapa gemensamma definitioner, så att vi globalt pratar om samma saker. Finns det rentav en best practice? Kan vi ha en checklista som du som företagsledare eller myndighet kan använda dig av?

Riskerar hamna i baksätet

Sedan intressentmötet har det varit ganska tyst, berättar Niclas Widell. Men framåt slutet av februari bör det ha klarnat om det blir ett svenskt deltagande eller inte.

– Vi har högt internationellt anseende, på det viset kan det vara bra om vi är med och påverkar så vi inte hamnar i baksätet. För standarden kommer ju bli verklighet, oavsett om vi deltar eller ej, konstaterar Niclas Widell.

Enligt AFNORS:s tidplan ska kommittéarbetet ta 24 månader innan en ny standard är klar. På Sis är man öppen för att det kan ta ytterligare ett år.

Kommittén heter ISO/PC337 medan Guidelines for the promotion and implementation of gender equality är det föreslagna namnet för den nya standarden.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.