Nytt verktyg jämför företags hållbarhetsarbete

Hållbarhet Allt fler företag använder sig av automatiserad hållbarhetsredovisning. Nu finns ett nytt verktyg som gör det möjligt för företag att jämföra sitt hållbarhetsarbete med andra företag inom samma bransch, samt ta kontroll över och agera på sin klimatpåverkan.

Nytt verktyg jämför företags hållbarhetsarbete
Foto: Adobe Stock

Att samla in, beräkna och strukturera hållbarhetsdata tar tid och kräver resurser. Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD, träder i kraft vid årsskiftet och kommer att ställa högre krav på transparens och kontroll. Därmed väntas tidsåtgången för företagens arbete med hållbarhetsrapportering öka.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

I ljuset av det har automatiserade hållbarhetsredovisningstjänster har blivit ett alltmer populärt alternativ för många företag. Wellfish, Normative, Knowit och Positition Green hör till några av de leverantörer som erbjuder verktyg för automatiserad hållbarhetsredovisning.

Nu kommer ytterligare en tjänst som hjälper företag att effektivisera sitt rapporteringsarbete, men också följa upp och agera på sin klimatpåverkan. Det är IT-koncernen Visma som lanserar ett nytt verktyg, eller modul, för automatiserad klimatrapportering till sitt affärssystem.

Kommer med rekommendationer

Verktyget, som Visma utvecklat i samarbete med miljökonsultbolaget Atmoz, baseras på emissionsfaktorer från flera databaser och följer GHG-protokollet som är en standard för klimatrapportering.

Utöver det gör verktyget det möjligt för företag att jämföra sitt hållbarhetsarbete med andra företag inom samma bransch, samt ger stöd för hantering av företagets klimatkompensering. Det ger också rekommendationer för hur företag kan minska sitt klimatavtryck utifrån vad som är deras största utmaningar.

– Att ha god koll på sitt klimatavtryck och jobba löpande för förbättring, är något de flesta företag har – eller strävar efter att ha – i sin ryggrad. Genom att addera klimatrapportering som funktion i vårt affärssystem vill vi ge våra kunder ett verktyg för att agera och driva förändring utifrån all deras data – inte bara utvalda delar, säger Maria Börjesson vd på Visma Software AB i en kommentar.

Enligt Visma ska verktyget lanseras inom kort, och kommer då att kunna ses, aktiveras och användas av alla.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.