Leif Berglund vid Luleå universitet har i sin avhandling På spaning efter arbetsplatsvalidering undersökt ämnet i två företag och två kommuner. Validering används både inom vuxenutbildning och av Arbetsförmedlingen när man ska utförda intyg eller betyg på kompetens. På vanliga arbetsplatser är det är det mindre vanligt med validering, men någon slags värdering förekommer ändå bedömer Leif Berglund.
– Man blir ändå bedömd, värderad och synliggjord i flera avseenden ute på arbetsplatserna, även om den många gånger förblir odokumenterad, säger han.
I de kommuner och företag han har studerat är syftet med validering att kompetensen ska komma till användning i verksamheten. Vilket den i många fall också kan göra. Men det finns även en risk. Enligt Leif Berglund kan synliggjord kompetens leda till ökade lönekrav och i vissa fall även att personen söker sig bort från verksamheten till ett annat jobb.
– Arbetsplatsvalidering för en arbetsgivare innebär en balansakt mellan behovet att synliggöra kompetens för användning och marknadsföring och att osynliggöra kompetens för att därmed undvika en onödig risk att förlora kompetens, säger han.