Ohållbart för unga chefer i välfärden

Arbetsmiljö Varannan chef som är under 35 år och jobbar i välfärden funderar på att byta jobb. Det visar en undersökning som fackförbundet Visions tidning Chefen i fokus genomfört.

Ohållbart för unga chefer i välfärden

I undersökningen har 459 chefer i kommuner, landsting och regioner som är under 35 år svarat på frågor om sin arbetssituation. Resultaten visar att förutsättningarna och stödet för att göra ett bra jobb många gånger saknas, såväl för de chefer som är nya på sitt uppdrag som för de som har haft chefsuppdraget under flera år.

Bland de 317 chefer i undersökningen som har haft sitt jobb i max tre år, funderar varannan på att byta jobb på grund av arbetssituationen. Orsaken är en ohållbar arbetssituation, bland annat till följd av för många underställda och dåligt stöd från arbetsgivaren.

Varannan, 49 procent, uppger att de inte har fått någon ledarskapsutbildning sedan de började sitt jobb. 52 procent uppger att de har ansvar för fler än 25 medarbetare. Av dessa har fem procent ansvar för fler än 60 medarbetare.

– Jag är mycket bekymrad över resultaten. Här har vi unga chefer som vill jobba i välfärden med meningsfulla och viktiga jobb, samtidigt som kommuner, landsting och regioner har ett skriande behov av deras kompetens. Då är det så klart allvarligt att arbetsgivarna inte lyckas ge de unga cheferna rätt förutsättningar, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision i en presskommentar.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.