nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Robert Carlén är en av de ungdomar som fått jobb via HFAB. Här tillsammans med HFAB:s egen arbetsförmedlare Per Throneé.

Oväntad kombination bakom prisad innovation

Ett bostadsbolag, en arbetsförmedlare och en lysande idé. Det är byggstenarna i den innovation som tog hem utmärkelsen Quality innovation of the year.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Halmstads kommuns bostadsbolag HFAB utsågs i december till en av tre vinnare av utmärkelsen Quality innovation of the year. Innovationen som uppmärksammades var projektet Nya vägar till arbete! som HFAB startade för fyra år sedan.

– Vi hade varit med i ett socialfondsprojekt för långtidsarbetslösa under tre år. En av framgångsfaktorerna i projektet var att vi hade haft en arbetsförmedlare på plats. När projektet var slut föddes idén – tänk om vi skulle anställa en arbetsförmedlare, berättar Helene Blomberg, affärsområdeschef på HFAB.

Egen arbetsförmedlare

Sagt och gjort. Per Throneé anställdes som HFAB:s egen arbetsförmedlare i samarbete med arbetsförmedlingen för ett tvåårigt projekt med uppdraget att hjälpa hyresgäster till arbete. En gammal bokbuss byggdes om och Per åkte ut i bostadsområden för att träffa arbetssökande hyresgäster, hjälpa till att skriva in nya och förmedla kontakter med arbetsgivare. Två år senare kunde han summera insatsen till totalt 104 förmedlade arbeten.

– För oss som hyr ut bostäder handlar det om att ibland ta ett större ansvar för hur våra hyresgäster har det. Vi vill att de ska ha ett bra liv och ha en inkomst så att de kan vara en förebild för sina barn. En försörjning är en viktigt nyckel som gynnar både oss och dem, förklarar Helene Blomberg.

Sporrad av framgångarna startades ett nytt projekt år tre med arbetslösa ungdomar som inte haft någon kontakt med arbetsförmedlingen tidigare. Den här gången sökte sig Per ut på fritidsgårdar och förutom arbete har han även hjälp till med bostadssökande, eftersom många av ungdomarna inte hade eget hyreskontrakt. Det projektet är precis avslutat, och enligt Helene Blomberg har det också varit framgångsrikt.

Våga tänka i oväntade kombinationer

Nu ligger de i startgroparna för en tredje omgång, den här gången med inriktning på välkomstjobb, att hjälpa nyanlända till jobb och praktikplatser.

– Vi står inför stora utmaningar i samhället och vi måste våga tänka annorlunda, i oväntade kombinationer. Jag hoppas att vi kan inspirera fler att våga tänka och våga pröva helt nya lösningar, inte bara bostadsbolag utan även andra verksamheter. Det måste vi om vi ska klara framtiden, poängterar Helene Blomberg.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Så skapar du hållbar framgång över tid

Varför har vissa organisationer funnits i hundratals år medan andra inte håller ett decennium? Nyckeln är att skapa framgång som varar över tid – något som ISO 9004 bistår med. Standarden bygger på strategier, bästa praxis och erfarenheter från några av de mest framgångsrika företagen runt om i världen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.