Populärt att mäta machoattityder i byggbranschen

Jämställdhet Ett så kallat machoindex har fått genomslag bland samhällsbyggnadssektorns aktörer som ett verktyg för att mäta machokultur. Verktyget är utvecklat av branschföreningen Byggcheferna i samarbete med en forskare och har skapat stor diskussion.

Populärt att mäta machoattityder i byggbranschen
Machoindex har använts i två år. Foto: StockAdobe

Byggcheferna menar att machokultur är roten till många av de utmaningar branschen står inför som kompetensförsörjning, social hållbarhet, affärsrisker och säkerhet. Därför utvecklade Byggcheferna under 2020 Machoindex, ett verktyg som mäter uppfattningen om förekomsten av machokultur. 

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Väg- och anläggningsföretaget Svevia var först ut och har nu genomfört mätningar med Machoindex två år i rad. Upphandlingsmyndigheten rekommenderar Machoindex som ett sätt för beställare att påverka social hållbarhet i utförarledet. Nu kommer även Peabkoncernen där dotterbolaget Lambertsson kommit längst. 

Svevias platschef Hilda Gustafsson och vd och koncernchef Anders Gustafsson. Foto: Markus Marcetic

Svevias kartläggning med hjälp av Machoindex visar bland annat att ett tydligt och bra ledarskap minskar dåliga attityder och ökar säkerheten. Kartläggningen görs bland Svevias 2 000 anställda sedan 2021.

– Gamla machoattityder inom bygg och anläggning äventyrar säkerheten, stänger människor ute och gör företag mindre lönsamma. Vi vill driva på en förändring av branschen så att fler känner sig välkomna och att alla har en säker arbetsvardag, säger Svevias vd och koncernchef Anders Gustafsson, i ett pressmeddelande.

Fakta

Fakta: Machoindex

• Utvecklat i samarbete med Magnus Johansson, leg psykolog och forskare vid Oslo universitet.

• Bygger på ett nordamerikanskt mätinstrument, Masculinity Contest Culture (MCC, Glick et al. 2018) varifrån åtta frågor har översatts till svenska. 

• Dessa åtta frågor och tre frågor om diskriminerande skämt har ställts i en webbaserad undersökning genomförd av Novus. 

• Byggchefsbarometern hade 1 883 svar och en svarsfrekvens på 13 procent.

• Baserat på de elva frågorna har ett genomsnitt, ett index, beräknats. Indexet omfattar de svar som anger någon grad av överensstämmelse med påståendena i de elva frågorna. 

• Ett högt index anger en hög grad av machokultur.

Inom Peab har flera ledningsgrupper testat Machoindex och dotterbolaget Lambertsson har kommit längst. 

– Det viktigaste är inte siffran man får fram, för oss har det varit diskussionerna kring själva verktyget. Vi har pratat mycket om de här frågorna och fått en bra diskussion om hur vi skapar den bästa arbetsplatsen, kommenterar Jack Len, regionchef på Lambertsson.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.