Nu ska nystartade teknikföretag få vägledning inom arbetsrätt

Arbetsrätt Svenska startups inom teknikbranschen behöver bli bättre på arbetsrättsliga frågor. Nu har Teknikföretagen och Swedish Incubators & Scienceparks (SISP) inlett ett samarbete inom teamutvecklingsprogrammet STEP (Startup Team Entrepreneurship Program), som ska erbjuda företagen en introduktion i arbetsrätt.

Nu ska nystartade teknikföretag få vägledning inom arbetsrätt
Arbetsrättsliga misstag kan bli dyra för startups. Foto: Stockadobe

– Vi på Teknikföretagen har kunnat se att snabbväxande startups i allt större utsträckning gör kostsamma misstag när det kommer till arbetsrättsliga frågor. Det kan handla om anställningsavtal eller regler kring föräldraledighet. Genom det här samarbetet vill vi minska den risken så att de får det lättare att lyckas i tech- och teknikbranschen, säger Björn Widlert, chef för medlemsenheten på Teknikföretagen, i ett pressmeddelande.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Fakta

Om Teknikföretagen och SISP

  • Teknikföretagen är den främsta företrädaren för svensk industri. Uppdraget är att ge företagen bästa möjliga konkurrenskraft. Tillsammans står våra 4 300 medlemsföretag för en tredjedel av Sveriges export, har 1 miljon anställda, varav en tredjedel i Sverige, och har 1 500 miljarder kronor i årsomsättning.
  • Swedish Incubators & Science Parks är den medlemsbaserade branschföreningen för Sveriges inkubatorer och science parks. SISP har drygt 60 medlemmar över hela Sverige som tillsammans har över 5000 företag med drygt 70 000 sysselsatta.

Programmet STEP (Startup Team Entrepreneurship Program) används i dag hos en stor del av Sveriges inkubatorer och Science Parks och har hittills hjälpt över 800 entreprenörer i 200 entreprenöriella team med frågor kopplade till teamutveckling och skalbarhet.

Genom samarbetet utvecklas en e-learningplattform där startups erbjuds behovsanpassade och skräddarsydda verktyg inom arbetsrätt.

– Målet är att entreprenörer inom tech-branschen ska slippa oroa sig för att göra fel i komplexa frågor som rör just att vara arbetsgivare. I stället ska de få lägga mer tid på att utveckla sina affärer och minimera tiden på det administrativa som det också innebär att vara arbetsgivare, säger Björn Widlert.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste