Projektet SpråkSam är ett projekt som syftar till att stärka språkutvecklingen inom vård och omsorg och finansieras med hjälp av 30 miljoner från Europeiska socialfonden, ESF. 23 arbetsplatser i Stockholms län har valts ut för att medverka i projektet och under dagen kommer EU-kommissionen att besöka en av dem för att se hur de arbetar med språkutveckling på arbetsplatsen.
Nya pedagogiska metoder
Med SpråkSam-projektet vill man skapa språkstödjande miljöer på arbetsplatsen och även stötta dem som har bristfälliga kunskaper i svenska. Undervisningen i SpråkSam kopplas till vardagliga arbetsuppgifter på arbetsplatsen, men man vill också utveckla nya pedagogiska metoder i samverkan mellan arbetsplatsen, komvux och svenska för invandrare (sfi).
– Personer med utländsk bakgrund och begränsade kunskaper i svenska riskerar, på grund av de ökade kraven på läs- och skrivkunnighet inom vård och omsorgen, att slås ut från arbetsmarknaden. Målet med projektet är därför att utveckla svenska språket på arbetsplatsen, säger Kerstin Sjösvärd, vårdlärare, lärare i svenska för invandrare och projektledare för SpråkSam i ett pressmeddelande.
Hon tror att det är viktigt att kombinera språk- och yrkesanpassningar vid språkinlärning. Men menar att de angriper problematiken på ett nytt sätt genom att skapa språkutvecklande arbetsplatser där de arbetar med att engagera alla kollegorna på arbetsplatsen som stöttande miljö för dem som lär sig svenska som andraspråk.
Språkforskare med i projektet
Förutom att vårdpersonalen ska förbättra sina språkkunskaper ska nya metoder för undervisning i vård och svenska som andraspråk också utvecklas. Språkforskare från Stockholms universitet och Södertörns högskola finns därför med i projektet för att planera utbildningsinsatser samt pröva metoder för att stimulera språklig och kommunikativ utveckling på arbetsplatser.
SpråkSam projektet startade i april förra året och ska pågå fram till 2011.