Rätt kontorsgranne gör dig effektiv

Arbetsmiljö Både lönsamhet och kvalitet påverkas av vem som sitter bredvid vem på kontoret. Det har en amerikansk studie kommit fram till.

Rätt kontorsgranne gör dig effektiv
Shutterstock

I en amerikansk studie som Du & Jobbet tagit del av har forskare under två år följt 2 000 anställda på ett teknikföretag med kontor både i USA och Europa. Syftet var att ta reda på om det finns ett samband mellan hur medarbetarna sitter i förhållande till varandra och hur de presterar på jobbet.

I studien har forskarna delat in medarbetarna i tre grupper: de produktiva som jobbar snabbt, men inte alltid med det bästa resultatet, de högkvalitativa som gör ett utmärkt arbete, men långsammare samt generalisterna som ligger på medelnivå, både vad gällde kvalitet och snabbhet.

Resultaten visar tydligt att vi påverkas starkt av dem vi sitter nära. De bästa resultaten uppnåddes om de produktiva satt ihop med de högpresterande och om medelmåttorna fick jobba tillsammans. Då förbättrades kapaciteten i verksamheten med hela 15 procent. De goda effekterna blev märkbara på en gång. Om grupperna separerades försvann de positiva verkningarna inom ett par månader.

Studien kunde också bekräfta att dåligt beteende smittar av sig. Det finns en klart risk att missnöjda medarbetare påverkar de som arbetar nära dem, vilket kan leda till sämre prestationer.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.