Glädjen minskar på svenska arbetsplatser

Arbetsmiljö Arbetsglädjen fortsätter att minska på svenska arbetsplatser. Chefernas oförmåga att hantera förändringar på ett bra sätt kan vara en förklaring till raset.

Glädjen minskar på svenska arbetsplatser

För tredje året i rad minskar svenskarnas arbetsglädje, resultaten har halkat ned från en tiondeplats till plats fjorton i årets upplaga av Global Employee and Leadership Index. Totalt ingår 39 länder i undersökningen.

Medarbetarna upplever inte att deras chefer har tid att leda och det sker hela tiden nya förändringar som påverkar arbetsglädjen negativt. Enligt studien vill var femte svensk medarbetare sluta sitt jobb inom ett år.

En förklaring kan vara att det just nu sker stora förändringar på svenska arbetsplatser som skapar otrygghet bland medarbetarna och som även ställer högre krav på cheferna, som ska informera, implementera och säkerställa att förändringarna förankras i nya arbetssätt.

Men så länge vi inte är bra på att hantera förändringar på arbetsplatsen, påverkas arbetsglädjen negativt.

– Detta är ett stort problem då det inte kommer att bli färre förändringar i framtiden, snarare fler, säger Agneta Saxeby, konsult på Ennova som står bakom undersökningen.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.