– Vi ser att vi har ett behov av att öka digitaliseringstakten. Det hänger dels ihop med kompetensförsörjningsutmaningen, och sedan att det faktiskt är en rättighet som våra brukare har – att ta del av digitala verktyg. De ska ju ha möjlighet att leva likadant som alla andra, säger Graciela Bilhöfer Maksinen, utvecklingsledare på förvaltningen för funktionsstöd i Göteborgs stad.
Så kan digitaliserings-inventering hjälpa offentlig sektor att säkra kompetens
Digitalisering Göteborgs stad har studerat den digitala kompetensnivån hos medarbetarna på enheten Funktionsstöd. Syftet var att undersöka i vilken ände det är mest relevant att köra på med digitaliseringssatsningar, och svarsresultaten var mycket positiva.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
För att ha möjlighet att utveckla verksamheten med stöd av digitalisering behöver verksamhetens medarbetare också besitta digital kompetens, förklarar hon. Därför valde man att ta pulsen internt.
Undersökningen svarar på frågor om struktur, kultur och motivation samt medarbetarnas behov av utbildning och stöd.
– Undersökningen blev ett bra diskussionsunderlag att utgå från i det fortsatta digitaliseringsarbetet. Det vi framförallt ser är att det finns en stor motivation från medarbetarna när det kommer till att lära sig mer om digitala verktyg, säger Graciela Bilhöfer Maksinen.
Totalt fem av landets kommuner har genomfört medarbetarundersökningen med hjälp av ett verktyg som har tagits fram vid Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet.
Anne Belfrage är utbildningsledare på förvaltningen för funktionsstöd. Hon håller med Graciela Bilhöfer Maksinen om att verktyget har möjliggjort viktiga diskussioner i samband med undersökningen när cheferna fick diskutera resultatet men de ser fortfarande ett behov av information om medarbetares kunskaper i specifika digitala verktyg.
– Digitala verktyg är ett väldigt stort begrepp, så om man ska få en fördjupad kunskap om vad just vår organisation behöver kanske det kan vara bra att bryta ner det till fler och mindre delar, säger hon.
En ny konkret insikt som undersökningen har lett fram till är att det skulle vara gynnsamt med en slags digital verktygslåda för chefer och arbetsgrupper.
– Om arbetsgruppen ser att de behöver förstärka ett visst område så ska man kunna öppna verktygslådan och använda förslagen på aktiviteter i sin verksamhetsplanering, säger Graciela Bilhöfer Maksinen.
Ytterligare en lärdom som de två kollegerna lyfter fram är chefernas önskemål om att digital kompetens inte ska bli ett separat spår – isolerat från det övriga arbetet.
– Digitaliseringssatsningar behöver följa andra processer inom verksamheten, och det strategiska arbetet i stort. Annars riskerar det att tappas bort i vardagen, säger Anne Belfrage.