Lyckas med AI-satsningarna – nyfikenhet och tålamod viktiga nycklar

AI Att springa på alla AI-bollar samtidigt skapar organisatorisk trötthet, och att inte förankra implementeringar leder till förändringsovilja. Hur ska verksamheter resonera vid införandet av AI – för att säkerställa medarbetarengagemang? Benny Andersson vid techföretaget Logitech har svaret.

Lyckas med AI-satsningarna – nyfikenhet och tålamod viktiga nycklar
Foto: Privat och Stockadobe

AI är här för att stanna men många verksamheter kämpar idag med att få ut rätt värde av AI-satsningarna. För att lyckas med implementeringarna bör svenska verksamheter lära av elitidrottens syn på förändringsledning. Det menar Benny Andersson, marknads- och utbildningschef på Logitech.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Oavsett om det är AI eller en ny hårdvara ska implementeras brukar det vara den som har identifierat ett problem som får i uppgift att lösa det. När Anja Persson skulle införa ny teknik i idrotten såg hon istället till att hela teamet var involverade och vågade lära sig om det nya. Jag tror att det är rätt väg att gå, säger han.

Företaget är aktuellt med rapporten ”Den förstärkta människan”, beställd av Logitech och genomförd av AI-labbet, och som visar att ny teknik i sig inte skapar framgång. Det styrs nämligen av sättet som den nya tekniken anammas. Ett vanligt misstag är enligt Anderson att ansvaret för implementering läggs på en specifik funktion som är isolerad från övriga verksamheten.

Benny Andersson lyfter ett exempel från sin egen bransch:

– Man kanske till exempel upptäcker att det behövs ny videoutrustning i ett särskilt rum. Sedan får IT-avdelningen en budget för att lösa det, men så har man glömt att kolla med HR-avdelningen om varför satsningen initierades – och investeringen görs i onödan eftersom syftet, att exempelvis bli mer inkluderande med hjälp av tekniken – inte tillgodoses, säger han.

Alltså: utan gedigna förberedelser där alla berörda parter får komma tills är risken stor att AI-implementeringen går i stöpet. Utöver en tydlig planering kräver satsningen också att alla medarbetarna utbildas i den nya tekniken, annars kommer den förbli oanvänd.

– Det är också viktigt att tydliggöra vad medarbetarna har att vinna på förändringen. Då menar jag en tydlig motivation för varje enskild individ, inte bara ”den här tekniken skapar nytta till organisationen”, säger han.

Det kan exempelvis vara att antalet tråkiga arbetsuppgifter minimeras, att medarbetaren sparar tid och att de får nya kunskaper om ett visst ämne.

– Implementeringsarbetet är en balansgång mellan att våga satsa och samtidigt göra riskbedömningar och skapa mycket luft i schemat till förberedelser.

Hur mycket av framgångspotentialen hänger på ett tydligt ledarskap?

– Massor! Just eftersom förändringsprocesser till stor del handlar om kulturbyggande. Då är det viktigt med starka ledare som inkluderar alla medarbetare och får med sig hela arbetslaget.

Benny Andersson hoppas att samhällets alltmer optimistiska syn på ny teknik ska sprida sig till skolvärlden.

– ”Från skärm till pärm” har fått så väldigt mycket plats i skoldebatten. Vi borde prata mer om hur vi kan få världens bästa skola med hjälp av vår framtidstro. Tänk till exempel vilken framgång det skulle vara om alla elever kunde få likvärdig läxhjälp med hjälp av AI. Det här kräver modiga ledare, precis som ute på arbetsplatserna, avslutar han.

4 avgörande faktorer för att implementera AI framgångsrikt

I Logitechs rapport presenteras fyra avgörande framgångsfaktorer – vilka också är samma fyra principer som ligger bakom framgång inom elitidrott.

 1) Kultur – En vinnarmentalitet kräver att organisationer vågar experimentera och lära av misstag.

2) Kunskap – Teknologi utan förståelse är oanvändbar. Utbildning och kontinuerligt lärande är avgörande.

3) Miljö – Rätt strukturer måste finnas på plats för att stödja innovation och användning av teknik.

4) Teknologi – AI är ett verktyg, inte en lösning. Det måste användas strategiskt för att skapa konkurrensfördelar.
Källa: Logitech

 

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste