Så nöjda är kunderna med bredband och tv

Kundnöjdhet Minskad kundnöjdhet på företagssidan – ökad på privatsidan. Bredbandsbolagen går åt skilda håll inom olika kundsegment, visar en kundundersökning från Svenskt Kvalitetsindex. SKI har även studerat digital-tv och streaming som överlag får bättre omdömen av sina kunder i år än i fjol med några kända varumärken i topp.

Så nöjda är kunderna med bredband och tv

Inom bredbandsbranschen fick leverantörerna riktigt dåliga resultat av privatkunderna för två år sedan. Men sedan dess har de gått framåt och når i år ett nöjdhetsbetyg runt 65.

Företagskunderna däremot var som mest nöjda 2014 och där går trenden åt motsatt håll. Nu landar företagskunderna på ungefär samma nivå som privatkunderna.

– Bland företagskunder är det spåren av sämre serviceupplevelse som förklarar den lägre kundnöjdheten i år, kommenterar Johan Parmler, vd för SKI, i ett pressmeddelande. Företagskunder har förväntningar och krav i termer av tillgänglighet, proaktivitet och initiativförmåga. För att vända trenden behöver service vara fokus framåt för bredbandsleverantörerna.

Bland företagskunder av bredbandstjänster är skillnaden mellan aktörerna relativt liten och alla tappar något i kundnöjdhet. Bäst ut kommer Telia vilket gör bolaget till företagskundernas favorit både som mobil- och bredbandsoperatör.

Läs även: Mobiloperatörerna med nöjdast kunder.

Ett område där leverantörerna överlag får lågt betyg handlar om premiering av lojala kunder. För fortsatta förbättringar inom branschen är det ett område som måste komma i fokus, enligt SKI.

Kundnöjdhet bredband företag

Telia 66,8

Branschen 65,8

3 65,4

Övriga 65,2

Telenor 65,0

Tele2 64,1

Kundnöjdhet bredband privat

Ownit 71,9

Bahnhof 71,1

Tele2 68,7

Övriga 68,2

Telia 67,0

Branschen 65,5

Comhem 64,1

3 63,7

Telenor 59,2

Digital-tv och streaming

För andra året i rad genom SKI även en kundundersökning av digital-tv och strömmad tv. Båda får överlag bättre omdömen av sina kunder än i fjol.

Strömmad tv får generellt högre betyg av kunderna än digital-tv. Men även om uppemot hälften av tv-tittarna upplever att streamingtjänster är en fullgod ersättare till traditionell tv så tittar många lika mycket på både och.

Möjligheterna att erbjuda en helhetsleverans mot kund blir allt viktigare. Enkelhet och smidighet är viktigare för kunderna i dag, konstaterar Johan Parmler:

– Det skulle också tala för en fortsatt positiv utveckling i kundnöjdhet de kommande åren eftersom trenden bland aktörer i branschen just är att bli ännu bättre på att leverera helhet. 

Även inom tv-branschen pekar SKI ut premiering av lojala kunder som ett tydligt förbättringsområde. Nöjdhet och rekommendationsgrad hos dem som upplever att deras leverantörer värdesätter lojala kunder och premierar dem är extremt hög.

Kundnöjdhet digital-tv

Telia 67,2

Canal Digital 66,8

Comhem 65,0

Sappa 64,4

Branschen 63,0

Övriga 61,4

Viasat 59,5

Telenor 57,6

Boxer 56,0

Kundnöjdhet streaming

Netflix 71,8

C More 70,7

Branschen 69,8

HBO 68,8

Viaplay 66,5

Nöjdhet mäts på en skala mellan 0 och 100. Generellt sett har branscher och företag som får betyg under 60 stora svårigheter att motivera sina kunder att stanna kvar hos sig, medan betyg över 75 pekar på en stark relation mellan företag och kund.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.