Så ser framtiden ut för automatiserad revision

Digitalisering Användandet av mer avancerad automatiserad teknik inom revisionsbranschen släpar efter, trots klara fördelar. Carl Fogelberg, ansvarig för Pwc Sveriges tillämpning av digitala verktyg, berättar om vilken teknik som används på företaget och förväntningar på framtiden.

Så ser framtiden ut för automatiserad revision

Just nu pågår ett arbete inom Pwc globalt för att tillämpa olika former av artificiell intelligens i revisionsarbetet. Projektet kallas Next Generation Audit och syftar till att bland annat ta fram en ny teknisk plattform som nyttjar modern teknik i revisionsarbetet, däribland artificiell intelligens.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Ett område inom revision där vi har stor nytta av AI är i samband med prediktiva analyser. Genom att låta AI-verktyg jämföra ett företags tidigare månadsvisa intäkter och historiska säsongsmönster med externa faktorer som vi vet sedan tidigare påverkar ett visst företag, såsom oljepriset eller dollarkursens utveckling, kan vi med större precision förutsäga framtida intäkter. Det gör det enklare att planera för framtiden, förklarar Carl Fogelberg.

Arbetet med den nya revisionsplattformen har pågått i 3-4 år enligt Carl Fogelberg, men det dröjer innan lansering.

Carl Fogelberg, Pwc.

– Vi har arbetat väldigt intensivt de senaste åren med att effektivt, och på ett säkert sätt strukturera och lagra data från våra kunder för att därefter kunna använda datan i våra olika verktyg, till exempel de prediktiva analyserna, säger Carl Fogelberg.

– Delkomponenter släpps löpande men den stora lanseringen ligger ett par år fram i tiden.

Sedan tidigare används ny teknik i revisionsarbetet på Pwc, men som inte faller inom ramen för artificiell intelligens, enligt Fogelberg.

– Vissa administrativa uppgifter utförs till exempel med hjälp av så kallad RPA (Robotic Process Automation) som helt eller delvis har ersatt manuellt arbete. Andra arbetsuppgifter där vi använder ny teknik är vid matchning av olika dokument. Det har gjort att vi effektivt kan testa hela populationer istället för endast ett urval, förklarar Fogelberg och fortsätter:

– Ytterligare ett exempel är verktyg för bildigenkänning som används för att läsa in olika typer av dokument från våra kunder, vilka ofta kan vara väldigt omfattande. Därefter kan man även med hjälp av tekniska verktyg markera och plocka ut relevant information.

Tror ni att ni någonsin kommer komma till ett läge där artificiell intelligens får avgöra själv?

– För att säkra kvaliteten på det utförda arbetet kommer det alltid krävas att en revisor är inblandad. Men tekniken kommer att hjälpa revisorn i utförandet av vissa arbetsmoment. Revisionsyrket kommer att bli ännu mer fokuserat på att analysera det utförda arbetet och koppla resultatet till kundens verksamhet, behov, risker och möjligheter. Med hjälp av tekniken kommer vi kunna leverera mer insikter med högre kvalitet som skapar ännu mer värde för våra kunder, förklarar Carl Fogelberg.

Artificiell intelligens kommer göra den enskilda individen ännu mer central, enligt Carl Fogelberg. Revisorers förmåga att granska tekniken blir en allt viktigare del i kvalitetsarbetet.

– Källkritik och AI är alltid en utmaning, inte bara inom revisorsbranschen utan i hela samhället. Du kommer aldrig kunna lita blint på resultatet från AI eller annan teknik. Du måste sätta det i en kontext för att se om det är rimligt. Därför ser vi också att människan är minst lika viktig. En kombination av människor med rätt kompetens för uppdraget och innovativ teknik är framgångsreceptet, avslutar Carl Fogelberg.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste