Så stärks kvaliteten i valfrihetssystemen

Hur konkurrerar man med kvalitet? Inom ramen för LOV, lagen om valfrihetssystem, är detta en het fråga. En ny rapport pekar ut fyra viktiga förutsättningar.

Det blir allt vanligare att invånare i kommun eller landsting får möjlighet att själva välja mellan olika alternativ för exempelvis primärvård eller hemtjänst. I valfrihetssystem är priset fastställt på förhand och leverantörerna konkurrerar istället med kvalitet. Frågan är hur man bäst lyckas med att ökad kvaliteten i tjänsterna.

För att ta reda på detta har Karl Lundvall vid Copenhagen Economics på Konkurrensverkets uppdrag kartlagt vilka förutsättningarna är för att nå god kvalitet i de valfrihetssystemet som har införts på vissa välfärdsområden. I rapporten Kvalitetshöjande konkurrens i valfrihetssystem – vad krävs? presenterar han fyra avgörande faktorer för framgång:

1. Brukarna måste ha incitament att aktivt välja kvalitet. Dessutom måste leverantörerna incitament att aktivt satsa på sådan kvalitet som bäst tillgodoser brukarnas behov.

2. Själva utformningen av valsituationen är avgörande för att brukaren ska göra några aktiva och medvetna val överhuvudtaget. Att tvingas välja vid ”fel” tillfälle fungerar inte.

3. Det krävs en hög ambitionsnivå hos huvudmannen vad gäller tillsyn.

4. Utförare måste ges tillräckligt med utrymme att finna nya vägar och nya lösningar på hur man bäst möter brukarnas behov. För hårt ställda krav på hur saker och ting ska utföras snarare än vad tjänsterna ska uppnå hämmar utvecklingen av kvaliteten, och i slutändan nya tjänster och nya företag.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.