Sis vd brinner för ständiga förbättringar

KM bad Charlotta Nilsson svara på frågor om hennes förväntningar på det nya uppdraget. Att leverera det kunden vill ha är en fråga som hon sätter högt på agendan.

Sis vd brinner för ständiga förbättringar

Hallå där Charlotta Nilsson, ny vd för Sis, hur känns det?

– Tack det känns bra. Jag ser med spänning fram emot att lära känna mina nya medarbetare och att sätta mig in i vad som behövs för att öka kunskapen om Sis och standarders betydelse i samhälle och näringsliv.

Hur gick det till när du fick jobbet?

– Att standarder är viktiga för teknisk utveckling hade jag klart för mig, och när jag även insåg vilken tydlig roll standarder spelar för att lyfta hela branscher och till och med hela nationer blev jag intresserad av att få vara med och driva Sis utveckling framåt.

Vilka kvalitetsfrågor ligger dig varmast om hjärtat?

– För mig är det viktigt att komma ihåg att kvalitet är att leverera det kunden efterfrågar. Att kvalitet handlar om att utveckla sina produkter och tjänster i nära samarbete med intressenterna och att se till att förvalta deras förtroende, det vill säga att arbeta med ständiga förbättringar.

Vad har du för förhoppningar på uppdraget?

– Det är alltid svårt att uttala sig I förväg. Dock vill jag gärna se att standarder får en tydligare roll i våra kunders utvecklingsarbete. När ett företag eller en organisation står inför utmaningen att utveckla sin verksamhet ska de tidigt tänka på standarder som ett effektivt verktyg. Och för att bli tillfrågade behöver vi bli tydligare med vad vi kan erbjuda.

Du var tidigare vd för mjukvaruföretaget Ardendo. På vilket sätt kommer det här att bli annorlunda mot ditt tidigare jobb tror du?

– Sis är en plattform för överenskommelser. När en bransch kan enas om en gemensam lösning på ett återkommande problem, frigörs en massa energi som istället kan användas till att utveckla kundrelationer eller affären. Det är en ganska unik process där varje standard som publiceras redan är förankrad i den bransch den ska stötta.

Hur skulle du beskriva dig själv som chef?

– Jag vill vara en coachande chef och ledare som motiverar mina medarbetare att ta egna beslut utifrån den gemensamma målbilden.

Vad är det första du kommer att göra när du tillträder den 1 oktober?

– Jag ska börja med att lyssna och lära, för att sedan vara med och skapa förutsättningar för att Sis ska kunna ta nästa steg på resan mot att bli världens bästa standardiseringsorganisation.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.