Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Sjuksköterskor får gott betyg i patientmätning

Sjuksköterskorna får bättre omdöme än läkarna i senaste upplagan av Nationell patientenkät inom primärvården.

Nationell patientenkät inom primärvården genomfördes för första gången hösten 2009 och har nu upprepats i 16 landsting. 135 000 patienter från cirka 800 vårdcentraler har bedömt sina erfarenheter från sitt senaste besök. Resultatet visar att sjuksköterskorna får bättre omdöme än läkarna. Patienterna tycker att de får bra information och att det är lätt att få träffa den sjuksköterska man önskar. Generellt är patienterna nöjda med bemötandet och man har högt förtroende både för läkare och sjuksköterskor. Däremot tycker patienterna att vårdcentralerna kan bli bättre på att fråga om tidigare hälsotillstånd, informera om eventuella väntetider, läkemedelsbiverkningar samt vilka signaler på ett försämrat tillstånd man ska vara uppmärksam på.

Nästa mätning inom primärvården sker hösten 2011 och då deltar samtliga landsting och regioner. Nationell patientenkät har även gjort liknande undersökningar för specialiserad sjukvård och för allmän psykiatri. Bakom enkäten står Sveriges Kommuner och Landsting.

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.