Slappna av och få mer energi

Avslappningstipsen och hjälp-dig-själv-råden kan vara en snårskog av god vilja som det kan vara lätt att gå vilse i. I slutändan är det bara du själv som vet vad du mår bra av. Här är några tips som kan ge dig inspiration.

Sex av tio medarbetare på jobbet känner sig stressade på jobbet, enligt en undersökning bland 70 000 personer gjord av hälsoföretaget Previa. Tre av tio känner sig rent av väldigt stressade. Är du en av dem? Långvarig stress är skadlig för kroppen och kan leda till hälsoproblem och sjukdomar och även leda till sänkt prestationsförmåga. Slappna av, ta det lite lugnare och få mer gjort. Här följer några vardagstips för ökat välbefinnande.

1. Pausgymnastik

Gör lite pausgympa på kontoret eller på tåget/flyget. Tio minuter räcker för att minska spänningar och motverka värk och stela leder. Meningen är inte att du ska börja svettas utan att få igång cirkulationen. En klassisk övning är den där du rullar på ena axeln tio gånger bakåt, vilar, och gör tio rullningar framåt. Glöm bara inte att andas djupt! En annan övning går ut på att långsamt vicka på huvudet från ena sidan, andas, och låta huvudet sjunka ner till andra sidan. Gör det fem gånger. En diskret övning som går att utföra var som helst och som hjälper mot stela skrivbordsnackar.

Läs mer på: www.vardguiden.se

2. Lär känna din kropp

Gå inte runt med ont i magen och spänningshuvudvärk någon längre tid. Gör du det, stanna upp, tänk över din situation och vad i livet som får dig att känna dig stressad och vad som skulle få dig att må bättre. Ett första steg för att motverka utmattningssyndrom är att lära sig lyssna på sin kropp. Dålig sömn är en allvarlig varningsklocka, tänk därför på att sova ordentligt och regelbundet, sex till åtta timmar. Ha det svalt i sovrummet, ta inte med dig datorn i sängen och undvik att äta, träna eller dricka koffeindrycker några timmar innan du lägger dig så blir det lättare att somna.

Läs mer på: www.netdoktor.se

Boktips om stress och utmattning i arbetslivet:

http://www.stressochalkohol.se/litteraturtips.asp

3. Motionera.

Alla vet att det är bra att träna, men träningen i sig kan också innebära ett stressmoment. Undvik att träna sent på kvällen, det tär på kroppen som då vill vila. Träningen är mest skonsam mot kroppen vid femtiden på eftermiddagen. Du behöver inte pressa på gymmet två timmar om dagen, en 30 minuters snabb promenad är också bra för välbefinnandet. Regelbunden konditionsträning som löpning minskar dessutom risken för stresshormonet kortisol. Testa yoga och avslappningsövningar. Är du stressad under en lång tid är förresten det senaste rönet att du löper större risk att bli förkyld.

Läs mer på: www.prevent.se/arbetsliv/Arbetsliv-tipsar/2007/Sa-stressar-du-av

www.suntliv.nu/Amnen/Stress

4. Få tillräckligt med dagsljus

Såhär under vinterhalvåret kan mörkret kännas påfrestande. När dagsljuset minskar ökar nivåerna av melatonin, det hormon som gör oss trötta. Det finns olika teorier om vad vi nordbor kan göra för att må bättre under vintern när vi i regel får för lite dagsljus, som olika hälsokurer med till exempel D-vitamintillskott och ljusterapi. Ta kontakt med din läkare eller hälsokostaffär för vägledning. Ett första steg kan vara att ta en ordentlig lunchpaus, försök vara ute en stund, koppla av och få dig så mycket dagsljus du kommer åt. Cirka 20 minuter om dagen behövs för att fylla på batteriet.

Läs mer på: apoteket.se

www.lakemedelsverket.se

5. Tänk på vad du äter

Socker i alla dess former har en snabb uppiggningseffekt, vilket också kan leda till att stresshormonerna höjs. Se över ditt småätande och fundera också på om du verkligen mår bra av att dricka kaffe? Koffein ger dig egentligen inte mer energi, utan kan bidra till att höja prestationsviljan. För vissa blir det den lilla kicken som får dig att prestera bättre men för andra för andra innebär koffeinet en oroskänsla och rastlöshet. Fall inte för grupptrycket att ta en kopp på fikat om du känner av en orolig mage, testa lugnande teer istället.

6. Planera din dag med luckor

Boka inte kalendern tjock med ett späckat schema hela dagen. Ett tips är att bara boka upp ena halvan av dagen, och hålla resten öppen. Då har du utrymme att hantera oväntade stressmoment som dyker upp.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste