Standarder blir läsbara för maskiner

Standarder Med XML-formatet blir standarder läsbara för maskiner, utan mänsklig handpåläggning. Från och med nästa år skriver SIS alla standarder i XML och gör också tolkningsstöden tillgängligare.

Standarder blir läsbara för maskiner
Foto: Adobe Stock

Utvecklingen går vidare inom standardiseringsarbetet. Nu meddelar SIS – Svenska institutet för standarder – att man tar processen ett steg vidare och skriver alla standarder i formatet XML (external markup language). Detta innebär att maskiner kommer att kunna läsa standarderna utan mänsklig inblandning.

– Hittills har vi skrivit alla standarder i Word, men för att innehållet ska kunna förstås av en dator krävs ett betydligt striktare regelverk, säger Kjell Persovin, ansvarig för SIS strategi och digitalisering, i ett pressmeddelande.

Lättillgängliga tolkningsstöd

Det nya formatet gör standarderna tolkningsbara för maskiner, med självlärande analyser och validering som möter upp verksamheter med ökad automatisering. Målet är att alla standarder ska skrivas i XML om ett år.

Ytterligare en fördel är att det blir avsevärt enklare att använda standarder när tolkningsstöden blir lättillgängliga.

– I vårt nyutvecklade verktyg Assist, som är en del av SIS Perspektiv, finns redan den här möjligheten för de största ledningssystemen. Om du jobbar med ISO 9001, 14001 eller 45001 kan du alltid ha stöd nära till hands som hjälper dig förstå hur olika avsnitt ska tolkas, säger Kjell Persovin.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.